A 181 éves Sacher torta nem öregszik, sőt képes megújulni. Múlt héten Bécsben elkészült a világ legnagyobb tej- és tojásmentes változata.
Nem tudni,hogy Chris Geiser bécsi cukrászmester szabadalmaztatja- e vegán tortáját, mint ahogyan ezt tette annak idején Eduard Sacher az édesapja által 1831-ben kiötlött recepttel. A vegán Sacher múlt pénteken készült a Museumplatzon, mindjárt világrekordot jegyezve.
Az idei bécsi Veganmania fesztivál attrakcióját tej- és tojásmentesen készítette el Geiser,pontosabban növényi eredű tejet és tojáspótlót használt. Szerinte az utóbbiakkal ugyanolyan jó a kultikus sütemény,mint az eredeti. Véleményén mindazok a lelkes vegánok osztoztak, akik június 7 - én délben sorbanálltak az ünnepélyes tortaszeletelésnél. Hogy tulajdonképpen mekkora is volt ez a sütemény arról nincsenek pontos híradások, de minden forrás állítja,hogy ennél méretesebb vegán Sacher még nem készült a világon. A bécsi cukrászmester már rutinosan keveri-kavarja az ilyesmit, mert csokoládétekercsben és habrolóban szintén csúcstartó.
A recepthez sajnos nem sikerült hozzájutnunk, így csak feltételezzük,hogy mivel büvőlhette a tortát Geiser. Más vegánok, és nem vegán ételallergiások is szoktak ugyanis süteményt készíteni, vannak példák a rutinra. A növényi eredetű tejet nem kell ragozni, jöhet az rizsből, zabból, szójából. A tojás pótlására leggyakrabban burgonya vagy kukorica étkezési keményítőt, szójakivonatot, banán vagy alma pürét, tapiókát, illetve vízzel felfőzött őrölt lenmagot szokás használni. Utóbbi állaga kifejezetten a kocsonyás tojásfehérjére hajaz. Legfeljebb egy-két evőkanál u.n. egg replacer - tojásreprodukáló - por kell hozzá stabilizátornak, valószínűsíthetően szintén növényi családfával.