Gasztro Tossenberger Adél 2013. március. 04. 20:30

Nagy budapesti rétesteszt: elbukott a normafai kedvenc

Tökéletes rétes a nagymamánk konyháján kívüli világban nem létezik. Ahhoz, hogy teljesüljön, egy recept utasításait követni még édeskevés: kellenek hozzá a textillepedőbe ivódott történetek, az ujjakba ráncosodott tapasztalat, és az a megfoghatatlan plusz, ami nélkül széthullik a tészta, kiszárad a töltelék. Ennek ellenére megpróbáltuk feltérképezni a felhozatalt Budapesten és környékén. Szubjektív listánkon a népszerű normafai rétes csak az utolsó előtti helyen végzett.

Szerencsés, aki láthatta a felmenőit réteskészítés közben. Ösztönös, ősi mozdulatokkal, szigorúan csukott ajtók mögött, hatalmas textillepedőn jön létre az utánozhatatlan matéria. Azt az ízt és azt az állagot azóta sem kaptuk vissza. Ehhez nem elég egy receptet követni, a rétes készítésének misztériuma van. Művészet, ami ipari úton nem megismételhető.

Tapasztalataink szerint Budapesten nem létezik a tökéletes rétes, viszont vannak kellemes próbálkozások. Objektív szempontrendszert követve alkottuk meg szubjektív listánkat.

Tesztünk során pontoztuk a porcukor mennyiségét, a tészta minőségét, a töltelék ízét és állagát, a tészta és a töltelék harmóniáját, a hely miliőjét – mindezek ötvözeteként pedig azt is megpróbáltuk belőni, mennyire közelít a termék a nagymamánk réteséhez (Nagyi-index).

6. Első Pesti Rétesház – elsőkből az utolsók (V. kerület, Október 6-a u. 22.)

Bár a hagyományokra és turistákra építő miliőjével nagyon erős az Első Pesti Rétesház, a végeredmény sajnos csalódást okozott. Ők azt mondják, "ilyen rétest és így máshol nem sütnek", mi pedig azt, hogy rendben, túléljük.

Olcsóbb volt hazavinni
Erlev

A környezet igényes és autentikus, 13 féle rétes közül választhatunk, végignézhetjük, hogyan készül a tészta, hogyan kerül bele a töltelék, és még hagyományőrző-kiállítás is van. Ezt viszont meg is kell fizetnünk: amíg elvitelre 280 forintért adnak egy rétest (ez volt a legdrágább túránk során), helyben fogyasztva már 370 forint ugyanaz.

Mi az olcsóbb variációt választottuk. Porcukrot egyáltalán nem kaptunk (szóba sem került, kérünk-e), s bár a tészta rendben volt, a töltelék elnagyolt volt, és megsínylette a pultban való várakozást. A túró kiszáradt, az almás zavaróan grízesre sikerült, a konzerv barackot pedig túl nagyra darabolták.

Porcukor: 0, Tészta: 4, Töltelék: 3, Tészta-töltelék harmónia: 4, Miliő: 4,5, Nagyi-index: 2.

Összesen: 17,5 pont

5. Normafa – a hype

Bár a rétesről szinte minden budapestinek a normafai jut eszébe, és általában csillogó szemmel beszélnek róla, az élményt itt sokkal inkább a friss levegő és a panoráma okozta eufória határozza meg, mint a rétes maga.

A panoráma a kompenzáció
hvg.hu

A Normafánál 34 éve lehet rétest venni, amit kóstoltak már bakancsos turisták, színészek, sportolók és miniszterek is, ez pedig így van jól. Mi sem haladunk át a Nagyréten büfézés nélkül, a termék viszont nagyon messze van a nagyi verziójától.

A legnagyobb gond a tésztával van: törik, porlad, morzsál - kicsit mintha papírt ennénk. A töltelék finom (12 íz közül választhatunk), és az állaga is rendben van, de a tészta-töltelék harmónia így elbukott. Különlegesség, hogy itt a megszokott káposztáson kívül van még egy igazi tavaszias sós íz is: a juhtúrós-medvehagymás. Minden rétes 280 forint.

Porcukor: 4, Tészta: 2,5, Töltelék: 4, Tészta-töltelék harmónia: 4, Miliő: 5, Nagyi-index: 2.

Összesen: 21 pont

4. Házi Rétes Cukrászda és Kávéház – a Duna-part vonzásában (XIII. kerület, Pozsonyi út 15.)

A Pozsonyi úti réteses egy apró hely, inkább büfé, mint kávéház, viszont hatalmas előnye, hogy 3 percnyi sétára van a Duna-parttól. Sokkal nagyobb élmény a hajókat bámulva falatozni, mint a szűk kis helyen feszengve enni.

Irány a Duna-part!
Erlev

Előnye, hogy a tesztelt helyek közül itt volt egyedül cukormentes változat, viszont a tészta itt sem remekelt - lefotózni is nehéz volt, miközben majdnem lefújta róla a szél a felső réteget. A töltelék a helyén volt, tizennégy fajta közül választhatunk, a fentiekhez képest pedig az ár is kedvezőbb: 260 forint.

Porcukor: 5, Tészta: 3,5, Töltelék: 4, Tészta-töltelék harmónia: 3,5, Miliő: 3, Nagyi-index: 3.

Összesen: 22 pont

3. Rétesbolt Szentendrén – lángos mellé (Bercsényi u., a lángosos mellett)

Ahogy Normafa, Szentendre is kedvelt úti célja a belvárosi hajszába belefáradt budapestieknek. Bár itt a lángosozásnak van a legnagyobb kultusza, a sikátorok között több rétesezőbe is bele lehet botlani.

Lángos mellé
Erlev

Mi a Bercsényi utcai apró Rétesboltot próbáltuk ki. A forgalomra nem panaszkodhattak, és bár itt "csak" nyolcféle rétes volt (a nem túlbonyolított, konzervatív ízvilág rétes-fronton inkább előny), árban meglepő módon itt találkoztunk a legjobb ajánlattal: egy rétes 250 forint.

Bár a töltelék és a tészta is jól szerepelt, a kettő együtt mégis hibádzott, a kettő között tátongó üregen simán átfért az ujjunk.

Porcukor: 5, Tészta: 4, Töltelék: 4,5, Tészta-töltelék: 3,5, Miliő: 3,5, Nagyi-index: 3

Összesen: 23,5 pont

2. Rétesbolt Anno – a majdnem befutó (XIII. kerület, Lehel u. 38.)

Ez az a réteses, amit a legtöbben ajánlották figyelmünkbe. Nem hiába. A Lehel úton 1926 óta készítenek házi réteseket, 14 ízben, 270 forintos áron. Itt is a szemünk láttára nyújtják a tésztát, és kényelmesen le is ülhetünk elfogyasztani, dísznyulakkal megtűzdelt tavaszias hangulatban.

Tavaszi fények, harmonikus ízek
Erlev

Nincs a legjobban megközelíthető helyen, de megéri a kitérő. A forgalom a divatos normafai büfé mellett egyértelműen itt volt a legnagyobb. Azt, hogy fél ponttal lemaradva a második helyen végzett, a diós rétesnek köszönhette, annak a tölteléke ugyanis sokkal inkább hajazott dejóra (dióízű őrlemény), mint dióra. A tökös-mákos és a szilvás viszont hozta a színvonalat.

Porcukor: 5, Tészta: 4,5, Töltelék: 4, Tészta-töltelék: 4, Miliő: 4, Nagyi-index: 3,5

Összesen: 25 pont

1. Budavári Rétesvár – meglepetés Buda felett

Bár ezt a helyet szinte véletlenül találtuk meg, átéreztük a kisgyerek helyzetét, aki hiszti rohamot kapott, miután az anyukája nem vett neki rétest. A különbség a dobogós helyek között tényleg csak nüansznyi.

Az, hogy a réteses a Balta köz hangulatos átjárójában bújik meg, sokat tett hozzá az összképhez, nagyon kedves volt a kiszolgálás, s bár a töltelék lehetett volna valamivel markánsabb, a tészta és a töltelék harmóniája itt volt a legteljesebb.

Hegymenet után
Erlev

A helyet négy-öt éve üzemelteti egy házaspár, és szintén helyben készül a 8 féle rétes, 270 forintos áron (meglepő módon nem itt volt a legdrágább). Pluszt ad mindehhez, hogy van menüjük is: kenyérlángos + rétes + hosszú kávé, 950 forintért.

Porcukor: 5, Tészta: 4,5, Töltelék: 4, Tészta-töltelék: 4,5, Miliő: 4, Nagyi-index: 3,5

Összesen: 25,5 pont

Ha ezek után mégis úgy döntünk, magunk próbálunk meg rétest készíteni, íme a tökéletes rétes receptje.

A rétes története

A rétes elsősorban Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert. Feltehetőleg a 16. században, török hatásra honosodott meg; elődje a baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétest a 18-19. század fordulóján készítették el először az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a "Rétes Hongrois", melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni. (Forrás: Wikipédia)

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.