Az idei már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. Számos program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig.
Szerte az országban négy héten át furmintkóstolókat tartanak a borkereskedések, éttermek kínálnak furmintokra komponált menüsorokat. A hónap indító csúcsrendezvénye a Nagy Furmint Február kóstoló, amelyre február 7-én, Budapesten, a Vajdahunyad várban kerül sor.
A Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel, ugyanolyan töretlen lelkesedéssel kampányol a furmint mellett, mint négy esztendővel ezelőtt: „Bár a szőlőfajta régen elterjedtnek számított az országban, mára főleg Tokajjal és Somlóval azonosítjuk. Ez az egyik oka annak, hogy a nagyközönség körében nem tartozik a legismertebb hazai szőlőfajták közé, pedig száraz és édes borként is kiemelkedő születhet belőle. Fontosnak tartottuk, hogy ezen összefogás által minél szélesebb körrel ismertessük meg a szőlőfajtát, már csak azért is, mert az utóbbi években más borvidékeinken is jelentős telepítésekbe kezdtek a borászok.”
Hogy milyen borok születtek a furmintból, arról mindenki meggyőződhet a Nagy Furmint Február kóstolón. Továbbra se csodálkozzon senki, ha esetleg túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, viszont használja ki az alkalmat a balatoni, egri, villányi vagy zalai furmintokkal való megismerkedésre. A csendes borok mellett lesznek furmintból készített pezsgők, borecetek és verjus is. Az eseményen debütál az újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.
„Évről évre egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik a Furmint Februárhoz, amelyiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, szimpatikusnak találják, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője. „Hosszú távon pont ez a célunk: elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is legyen Magyarországon, amely egy konkrét borhoz kötődik.”
A hónap programjairól részletes tájékoztató itt: www.furmintfebruar.hu