Gasztro T.S. 2012. december. 27. 12:30

Vödörből vedelik a sört

Az év utolsó napján vödörben kapják a sörüket a spanyol La Sureña étteremlánc vendégei.

Az eredetileg angol italárusítási találmánnyal és andalúz harapnivalóival hamar belopta magát az emberek szívébe, pontosabban a gyomrába a legújabb gyorsétkezde a Spanyolország számára is válságos idők ellenére.

A La Sureña térhódításának egyik kulcsa, az angol pubokból átvett bucket, vagyis a vödör. Nem üvegenként, hanem egy vödör jégbe hűtve árusítják a meghatározott számú üveges sört. Ennek a mértékegysége vagy mennyisége azért nehezen meghatározható, mert helytől függően 5-6-8-12 palackot is helyezhetnek egy vödörbe. A Cervecería La Sureña éttermeiben a bucket 5 üveg sört jelent. Ez a mennyiség jó alap az év bármely napján a baráti beszélgetésekhez, és még szilveszterkor is megteszi a jó hangulat megalapozásához serrano sonkával és fokhagymás garnélarákkal kísérve.

Wikipedia

Már csak azért is, mert 2 dl-es palackokban adják a jégkockás vödörben a Clasic Mahou sört, mely az előkelő 5. helyen áll a spanyol Top 10-es sörlistán. A legjobban fogyó sörök Top 10-ében a holland Heineken, az amerikai Budweiser, és két hazai sörmárka, a San Miguel, valamint a Cruzcampo előzi meg a Clasic Mahou-t, amelyet ma a jelentős sörfőző múltra visszatekintő (az első sörfőzdét 1890-ben alapították) Mahou-San Miguel csoport állít elő.

A La Sureña gyors felfejlődése sikertörténet. A délvidéki – szó szerinti fordításban ezt jelenti az elnevezése - sevillai étteremlánc 2010 márciusa óta van jelen a spanyol vendéglátásban. Azóta 43 éttermet nyitott az ország hét régiójában - Madrid, Katalónia, Navarra, Valencia, Andalúzia, Extremadura, Kasztília-León -, s már ott van a Gran Víán, a spanyol főváros szívében.

A gazdasági válság közepette is hallatlanul népszerű lett, sörös bucketjét hamar másolni kezdték más éttermek. Árai a 3 euróba kerülő 5 üveg sörrel, és az egységesen 6 eurós tapasaival – ezek közül az egyik legnépszerűbb a „lágrimas de fasián” (a fácán könnyek): cajun rántott csirkemell (a New Orleans-i konyha jellegzetes fűszerkeverékével) és mustáros szósszal - nagyon provokatívak az éttermek között kialakult árversenyben. Abban a helyzetben, amikor a krízis következtében az utóbbi öt évben 11.300 vendéglátóegység zárt be Spanyolországban, s 90 ezer vendéglátós vesztette el a munkahelyét.

A La Sureña ahogy az idén, várhatóan az új évben is tovább bővíti hálózatát, mivel hátterében a legnagyobb spanyol gyorséttermi vállalkozó, José María Fernández Capitán által irányított Grupo Restalia áll. A Restalia Csoport által üzemeltetett másik étteremlánc, a Cervecería 100 Montaditos 230 gyorsétteremmel rendelkezik Spanyolországban,16-tal pedig Portugáliában, az USA-ba, Mexikóban és Kolumbiában.