Gasztro T.S. 2012. december. 14. 16:33

Karácsony? Válság? Itt vannak az első kaviár-automaták

A karácsonyi ünnepek előtt Los Angelesben megjelentek az első kaviár-automaták.

Lucullusi partin egy füstölt aligátort állnak körbe az arra érdemes meghívottak, egy elegáns séf nagy hozzáértéssel szeleteket vág belőle. A kóstoló után tokhalas, kaviáros és szarvasgombás fogásokat kínálnak a pincérek. Mindezt nem vizionáltuk,hanem a Beverly Hills Caviar Tasting Club minapi degusztációs rendezvényén történt.

A Beverly Hills Caviár főként a halikrafélékre szakosodott vállalkozás, amely más prémiumkategóriájú ínyencségeket is forgalmaz: szarvasgombát, éticsigát, bottarga blinit (orosz palacsinta sózott, szárított, préselt halikrával), gourmet sókat és kaviár kiegészítőket.

Az élelmiszerkereskedő cég az idei ünnepi vásárt még az amerikaiakat is meglepő kaviár-automatákkal teszi emlékezetessé. A nem éppen olcsó, mini butiknak is becézett alkalmatosságok három luxus bevásárlóközpontba, a Westfield Century City, Westfield Topanga és Burbank Town Center települtek.

Természetesen kitűnő választékkal rendelkeznek, ami még nagykereskedelmi áron is zsebbenyúlósnak számít - de nem azoknak a Beverly Hills-i családoknak, akiknek a havi átlagjövedelme 87 ezer dollár körül mozog.

Wikipedia

A választékban megtalálható az olcsónak számító 10 dolláros Washabi Tobiko Kaviár 2 unciás kiszerelésben, egészen az 500 dolláros - közel 110 ezer forint -, mindösszesen 1 unciát nyomó Imperial River Beluga Kaviárig (1 uncia kb. 28 gramm – a szerk.)

Ha azt akarják, hogy a kutyájuk vagy macskájuk se szenvedjen hiányt vörös kaviárban, csupán 50 dollárért vehetnek a karácsonyfa alá nekik készült nyalánkságot. Az automaták kulináris kínálatában megtalálhatók a Beverly Hills Caviar által forgalmazott, fentebb említett delikáteszek is, megvételükhöz a luxusáruházak vásárlóinak a jövőben már speciális üzletet sem kell keresgetnie.

Ami a kaviár-automaták technikai adottságait illeti, hasonlóan működnek a kiválasztás és fizetés tekintetében a többi élelmiszer- és ital automatákhoz, viszont kihívás volt a tárolási feltételek biztosítása, amely a frissen tartást szavatolja - hűtés, páratartalom, világítás, szellőzés és az oxigén szintjének fenntartása. Egy másik sarkalatos feltétel volt garantálni a biztonságos tárolást, mivel feltöltve több mint 50 ezer dollár (cirka 11 millió forint) értékű kaviárt is tartalmazhat az ilyen alkalmatosság.