Gasztro hvg.hu 2012. október. 09. 17:40

A világbajnok mixer mezítlábas tequilája

Só és citrom? Netán fahéj és narancs? Sokakban élő tévhitek a tequilával kapcsolatban. A Budavári Pálinka - és Kolbászfesztivál mexikói udvarában Keresztes Ferenc világbajnok mixer számolt le az el Jimadorral kapcsolatos sztereotípiákkal.

Mondják, a büszke mexikóiak meg tudták menteni a tortillát és a burritót az amerikanizálódástól, de a tequilát nem. Nem csoda, hogy sokak szerint tequilázni egyet jelent azzal a rituáléval, amely során a blanco változatot sóval és citrommal, a párlat reposado verzióját (amelyet minimum 60 napig tölgyfahordóban érlelnek) fahéjjal és naranccsal kísérik. Ám a mexikóiak ezt látva, csak kinevetnének – derült ki az edukáción.

A mexikóiak nemzeti italukat az azték istenek ajándékának tekintik. Tequila névre nem is érdemesül az az ital, amelyik legalább 51 százalékban nem kék agavéból származik.

Az igazi azonban a 100% kék agavéból készült tequila. A rendes tequilához nem kell semmiféle plusz, azt tisztán isszák. Mezítlábasan jó, csak úgy, mint a whisky – jég és szóda nélkül.

redlemon

Keresztes Ferenc, a világbajnok bártender azt javasolja, hogy ha mégsem csúszna tisztán, akkor mixeljünk licsivel, almával, naranccsal vagy cseresznyesziruppal – ezek a kiegészítők az el Jimador blanco és reposado változatához is illenek. És igen, ebben az esetben engedélyezett a citrom is, de szigorúan csak keveréshez.

Margarita,a klasszikus

4 cl tequila
1,5 cl Cointreau vagy Triple Sec
1 kisebb lime leve

A koktélpohár szélét ez esetben tényleg megnedvesítik citromlével,és sóba mártják, mielőtt a sok jéggel összerázott mixet beleszűrik.