Már nem csak a „brit tudósok”, hanem a tekintélyes amerikai Stanford Egyetem kutatói is azt állítják, hogy alig van különbség a hagyományos és a biotermelésből származó élelmiszerek között – derül ki a Die Presse mai számából.
Az időjárás, az érettség és a feldolgozás módja sokkal inkább befolyásolja az élelmiszerek tápanyag- és vitamintartalmát - állítja Dena Bravata a 237 kutatáson alapuló tanulmány szerzője. Nincs jelentős eltérés a bio- és hagyományos élelmiszerek veszélyes baktériumtartalma között sem.
Ettől függetlenül jobban járunk, ha mégis a biotermékeket részesítjük előnyben, a lényeg ugyanis a részletekben rejlik. Hogy csak néhányat említsünk: a biogazdálkodás tiltja a génmanipulált növények alkalmazását és a biotermékekben kimutathatóan kevesebb a növényvédőszer-maradvány. Az állattartásra is szigorúbb előírások vonatkoznak, ennél fogva a biotenyésztésből származó állatoknál ritkábban fordulnak elő olyan baktériumok, amelyek az antibiotikumok hatásának ellenállva nehezen kezelhető fertőzéseket okozhatnak.
A foszforhiányban szenvedőknek jó hír, hogy a bioélelmiszerek az átlagosnál több foszfort tartalmaznak, azok pedig, akik rendszeresen fogyasztanak biotejet, több egészséges Omega-3-zsírsavhoz jutnak, mint akik beérik a hagyományos macskafröccsel.
Ugyanakkor arra vonatkozóan nincs összehasonlító adat, hogy a két különböző táplálkozási mód hosszú távon milyen hatást gyakorol az egészségre, mivel nem nagyon találni olyan embert, aki kizárólag bioélelmiszerekkel táplálkozik, és ha lenne is ilyen, az étrendjét nagy valószínűséggel más ételekből állítaná össze, mint a hagyományos élelmiszerek fogyasztói.
Hogy miért tekintjük mégis egészségesebbnek a bioételeket? Mert a fejünkben - nem utolsó sorban a reklámok hatására - a bio- előtag az „egészséges táplálkozás”, a „teljesebb ízélmény” és a „jobb minőség/szigorúbb ellenőrzés” fogalmával kapcsolódik össze, és mert tévesen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami természetes, az rögtön egészséges is.
Ám még ha a bioételek egészségre gyakorolt pozitív hatását nem is sikerült százszázalékosan bizonyítani, ha bioélelmiszereket vásárolunk, jó lelkiismerettel állíthatjuk magunkról, hogy tettünk valamit a környezetünkért. A hagyományos mezőgazdaság energiafogyasztása a gépesítés és a műtrágya előállítása miatt ugyanis jóval magasabb, és az intenzív gazdálkodás nagyobb megterhelést jelent a víz és a talaj számára. Emellett a biotermékek jó eséllyel környékbeli termelőktől származnak, vagyis a szállítás okozta környezeti károkkal sem kell számolni.
Sokak szerint a bioélelmiszereknek az íze is finomabb, illetve ezeknek van valódi íze. És bár ízlésekről és pofonokról nem szokás vitatkozni, történetesen a biotej és a biogyümölcsök esetén objektív tesztek is ezt igazolják.