Hamarosan aukcióra bocsájtják a tavaly júliusban bezárt világhírű katalán étterem borkészletét. A tekintélyes londoni székhelyű árverezőház bejelentése máris hatalmas érdeklődést váltott ki.
A legjelentősebb nemzetközi borportálok a napokban adtak hírt az El Bulli 10 ezer palackos borkészletének eladásáról. A három Michelin-csillaggal és ötször is a világ legjobb éttermének címével kitüntetett katalán étterem kreatív főséfjéről, egyben társtulajdonosáról, Ferran Adriàról eddig sokat hallottunk, de kevesebb szó esett az El Bulli másik motorjáról, Juli Solerről.
A közös vállalkozásból a bor szakértést magára vállaló Solernek nem kisebb feladat jutott az elmúlt években, mint a 36 fogásból álló, a molekuláris konyhaművészet különlegességeit felsorakoztató menüsorral harmonizáló italkészlet beszerzése és összeállítása.
Az ő szaktudását minősíti az El Bulli 136 oldalas borlapja – terjedelme révén könyvnek is nyugodtan nevezhetnénk -, amely több mint 1600 válogatott fajtát és évjáratot tartalmaz.
A Sotheby’s aukciója a szakértők szerint akár hat számjegyes vagy ennél nagyobb összeget is eredményezhet, s ez már egy jelentősebb vagyonra rúghat, akár euróban vagy fontban számolva. Kérdés persze, hogy Ferran Adriánál mi számít kisebb-nagyobb vagyonnak. A törzskészletet francia (bordói, burgundiai), amerikai (kaliforniai), olasz (piemonti) és spanyol borok, valamint ritka sherry-k alkotják.
Köztük olyan ikonikus márkák, mint a L'Ermita, Pingus, és a Vega Sicilia Unico. Hogy a készletben milyen ritkaságok fordulnak elő, azt jól érzékelteti az 1999-es évjáratú Domaine de la Romanée-Conti 5.350 eurós (1,49 millió forint) induló ára. Még nem ismert, hogy hol és mikor kerül sor az El Bulli borainak aukciójára, máris nagy az érdeklődés a borsajtó, a gyűjtők, nevesebb éttermek és nem utolsósorban a pénzes borfanok részéről. Addig bárki előveheti a párnacihából a spórolt pénzt.