A főzéshez-sütéshez sok olyan hozzávalót használunk fel, aminek enyhén szólva: intenzív illata van. Ennek ellenére imádjuk a belőlük készült ételeket.
Mautner Zsófia, gasztroblogger (Chili&Vanília) összegyűjtötte a legzavarbaejtőbb illatú alapanyagokat, és adott hozzá extra tippeket is.
1. Fokhagyma minden mennyiségben
Nem is kérdés, hogy első helyen a főzés egyik legelengedhetetlenebb hozzávalója áll, jellegzetes illatát mindenki ismeri. Ha a fokhagymát sütőben megsütjük, az íze lágyabbá, édesebbé válik. A sült fokhagyma krémes belsejét keverjük házi majonézbe és adjuk rántott, vagy grillezett hal mellé.
2. Hagyma
Nyersen is, dinsztelve is illatozik, számos ételnek azonban a hagyma biztosítja a “testét” vagy a mártását. A karamellizált hagyma az egyik legjobb ízfokozó: elég, ha egy nagyobb mennyiségű vékonyra szeletelt hagymát lassú tűzön megpárolunk, a hagyma saját cukortartalma segít karamellizálni. Adjuk fűszeres húsokhoz, vagy például: csirkemájpástétomba.
Ha a felszeletelt nyers hagymát jéghideg vízbe áztatjuk, elveszíti maró csípősségét.
3. Újhagyma, retek, juhtúró kombó
Amikor megjelenik az első hónapos retek és a zsenge újhagyma, akkor tényleg beköszöntött a tavasz. De így nyár közepén sem megvetendő páros, különösen juhtúróval.Keverjük össze a felkarikázott retket, újhagymát egy marék friss spenóttal, reszelt citromhéjjal és olívaolajjal, majd morzsoljuk rá a juhtúrót.
4. Karfiol, brokkoli
Rendkívül egészséges zöldségek, ám kellemetlen illatuk miatt sokan ódzkodnak tőlük. Pedig ha megfelelően készítjük, az ellenségeiket is meggyőzhetjük.
Mindkét zöldség fenomenális sütve: rózsáira szedjük, félbevágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd vágott felével lefelé, 220C fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Mártogatókkal zseniális.
5. Kelkáposzta, káposzta
Jellegzetes illata ellenére mindkettő előkelő szerepet kap a magyar konyhában, gyakran azonban túlfőzzük. Pedig, ha forró serpenyőben, vagy wokban megpirítjuk, új életre kelnek. A pirított káposztát keverjük össze petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, és ropogósra sütött császárszalonnával, csodás étel a végeredmény.
6. Vargánya
Intenzív illata már messziről elárulja: friss változata természetesen fényévekre van a fagyasztott verziótól. Mindössze néhány szelettől képes egy egyszerű tészta vagy rizotto átlényegülni. Forró serpenyőben, rövid ideig pirítsuk, kakukkfű és fokhagyma társaságában.
7. Tonhal-, vagy szardínia
Sajnos nem elég gyakran építjük be a hétköznapi étrendünkbe, pedig az egyik legegészségesebb alapanyag. Keverjük rengeteg finomra aprított petrezselyemzölddel, reszelt citromhéjjal, citromlével és olívaolajjal, így egészen új oldalát ismerhetjük meg. A kész salátát halmozzuk pirítósra, vagy töltsük félbevágott, érett avokádóba.
8. Érett sajtok
Tetszik, vagy nem tetszik: a jó sajt érett és büdös, ezt minden sajtimádó tudja. Camembert-t, gorgonzolát, kecskesajtokat, érett juhsajtokat mindig szobahőmérsékleten kínáljuk. Elegáns sajtfogást készíthetünk egy menü végére, ha egy darab markáns ízű sajtot, vékony szelet kenyérre helyezünk, a sütőben grillfokozaton pár másodperc alatt megolvasztjuk, és mézet csorgatunk rá.
9. Medvehagymapesztó
Az ember nem győz betelni az intenzíven fokhagymás karakterrel bíró medvehagymával. A belőle készülő pesztóhoz turmixoljunk le egy csokrot egy marék mandulával, kevés reszelt parmezánnal és 1dl olívaolajjal.
A pesztó hűtőszekrényben sokáig eláll. Keverjük össze kifőzött tésztával, vagy kenjük szendvicsekbe, sonka, vagy mozzarella alá. Ha nem gondoskodtunk magunkról az idén tavasszal, medvehagyma szezonban, akkor keressük a kézműves árusoknál a már kész, üvegezett változatot.
10. Minden, ami indiai
Aki járt már a távoli országban, vagy bárhol indiai kifőzdében, tudja, hogy a gyömbér, a fokhagyma és az egzotikus fűszerek hármasa napokig tartó illatfelhőbe burkolja a konyhát. Kevés reszelt gyömbér és egy csipet indiai fűszerkeverék különlegessé varázsolhatja például a leghétköznapibb paradicsom-, vagy bármilyen zöldségkrémlevest.
Főzés, étkezés után ne felejtsük el felfrissíteni a konyhát és lakás többi részét olyan légfrissítővel, amely teljesen megsemmisíti az ételszagot, és a kiválasztott illattal sokáig frissen tartja a helyiséget