Gasztro hvg.hu 2012. július. 19. 11:44

Ez a 10 szag uralja a konyhát

A főzéshez-sütéshez sok olyan hozzávalót használunk fel, aminek enyhén szólva: intenzív illata van. Ennek ellenére imádjuk a belőlük készült ételeket.

Mautner Zsófia, gasztroblogger (Chili&Vanília) összegyűjtötte a legzavarbaejtőbb illatú alapanyagokat, és adott hozzá extra tippeket is.

1. Fokhagyma minden mennyiségben
Nem is kérdés, hogy első helyen a főzés egyik legelengedhetetlenebb hozzávalója áll, jellegzetes illatát mindenki ismeri. Ha a fokhagymát sütőben megsütjük, az íze lágyabbá, édesebbé válik.  A sült fokhagyma krémes belsejét keverjük házi majonézbe és adjuk rántott, vagy grillezett hal mellé.

2. Hagyma
Nyersen is, dinsztelve is  illatozik, számos ételnek azonban a hagyma biztosítja a “testét” vagy a mártását. A karamellizált hagyma az egyik legjobb ízfokozó: elég, ha egy nagyobb mennyiségű vékonyra szeletelt hagymát lassú tűzön megpárolunk, a hagyma saját cukortartalma segít karamellizálni. Adjuk fűszeres húsokhoz, vagy például: csirkemájpástétomba.

Mautner Zsófi: fokhagymát fokhagymával
chili&vanília

Ha a felszeletelt nyers hagymát jéghideg vízbe áztatjuk, elveszíti maró csípősségét.

3. Újhagyma, retek, juhtúró kombó
Amikor megjelenik az első hónapos retek és a zsenge újhagyma, akkor tényleg beköszöntött a tavasz. De így nyár közepén sem megvetendő páros, különösen juhtúróval.Keverjük össze a felkarikázott retket, újhagymát egy marék friss spenóttal, reszelt citromhéjjal és olívaolajjal, majd morzsoljuk rá a juhtúrót.

4. Karfiol, brokkoli
Rendkívül egészséges zöldségek, ám kellemetlen illatuk miatt sokan ódzkodnak tőlük. Pedig ha megfelelően készítjük, az ellenségeiket is meggyőzhetjük.

Mindkét zöldség fenomenális sütve: rózsáira szedjük, félbevágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd vágott felével lefelé, 220C fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Mártogatókkal zseniális.

5. Kelkáposzta, káposzta
Jellegzetes illata ellenére mindkettő előkelő szerepet kap a magyar konyhában, gyakran azonban túlfőzzük. Pedig, ha forró serpenyőben, vagy wokban megpirítjuk, új életre kelnek. A pirított káposztát keverjük össze petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, és ropogósra sütött császárszalonnával, csodás étel a végeredmény.

6. Vargánya
Intenzív illata már messziről elárulja: friss változata természetesen fényévekre van a fagyasztott verziótól. Mindössze néhány szelettől képes egy egyszerű tészta vagy rizotto átlényegülni. Forró serpenyőben, rövid ideig pirítsuk, kakukkfű és fokhagyma társaságában.

7. Tonhal-, vagy szardínia
Sajnos nem elég gyakran építjük be a hétköznapi étrendünkbe, pedig az egyik legegészségesebb alapanyag. Keverjük rengeteg finomra aprított petrezselyemzölddel, reszelt citromhéjjal, citromlével és olívaolajjal, így egészen új oldalát ismerhetjük meg. A kész salátát halmozzuk pirítósra, vagy töltsük félbevágott, érett avokádóba.

8. Érett sajtok
Tetszik, vagy nem tetszik: a jó sajt érett és büdös, ezt minden sajtimádó tudja. Camembert-t, gorgonzolát, kecskesajtokat, érett juhsajtokat mindig szobahőmérsékleten kínáljuk. Elegáns sajtfogást készíthetünk egy menü végére, ha egy darab markáns ízű sajtot, vékony szelet kenyérre helyezünk, a sütőben grillfokozaton pár másodperc alatt megolvasztjuk, és mézet csorgatunk rá.

9. Medvehagymapesztó
Az ember nem győz betelni az intenzíven fokhagymás karakterrel bíró medvehagymával. A belőle készülő pesztóhoz  turmixoljunk le egy csokrot egy marék mandulával, kevés reszelt parmezánnal és 1dl olívaolajjal.

chili&vanilia

A pesztó hűtőszekrényben sokáig eláll. Keverjük össze kifőzött tésztával, vagy kenjük szendvicsekbe, sonka, vagy mozzarella alá. Ha nem gondoskodtunk magunkról az idén tavasszal, medvehagyma szezonban, akkor keressük a kézműves árusoknál a már kész, üvegezett változatot.

10. Minden, ami indiai
Aki járt már a távoli országban, vagy bárhol indiai kifőzdében, tudja, hogy a gyömbér, a fokhagyma és az egzotikus fűszerek hármasa napokig tartó illatfelhőbe burkolja a konyhát. Kevés reszelt gyömbér és egy csipet indiai fűszerkeverék különlegessé varázsolhatja például a leghétköznapibb paradicsom-, vagy bármilyen zöldségkrémlevest.

Főzés, étkezés után ne felejtsük el felfrissíteni a konyhát és lakás többi részét olyan légfrissítővel, amely teljesen megsemmisíti az ételszagot, és a kiválasztott illattal sokáig frissen tartja a helyiséget


 

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.