Tokaj egyedi módon mutatkozik be május 31.-én délután a budapesti Festetics Palotában . A HetedHétHatár című rendezvényen 23 dűlő jellegzetességeivel és boraival lehet megismerkedni.
A tokaji borvidék legelismertebb szakértője, Alkonyi László szervezi a rendhagyó borbemutatót. Pontosabban a HetedHétHatár sokkal több lesz, mint bemutató: egy-egy dűlőt egy-egy ott tevékenykedő birtok reprezentál, és a megközelítési mód, a hozzáállás a szokásos bormustrákhoz képest új tartalmakat jelenít meg.
Alkonyiék kísérletet tesznek Tokaj-Hegyalja történelmi dűlőbesorolásának rekonstrukciójára. Tudniillik korántsem mindig úgy tekintettek a dűlőkre, mint manapság. A világ egyik legrégebbi klasszifikációjával büszkélkedő borvidék dűlőiről csinos kis kézikönyv is készült, annak is ekkor lesz a bemutatója.
Természetesen meg lehet kóstolni a 23 dűlőben termett szőlőkből készült borokat, a mesterkurzusokon pedig - amelyekért a szervezők nem számítanak fel külön díjat - részletesen megtudhatjuk, min alapszik a dűlők osztályozása.
Többek között arra is fény derül, vajon miért sorolják az I. osztályú dűlők közé a Dessewffy-, a Görbe-, a Nagy-Király, a Lajosok- vagy éppen a Szerelmi-dűlőt, vajon milyen megfontolások miatt lett II. osztályú dűlő a Kis-Betsek, a Csontos, az Úrágya és a Zafír, és milyen érdekek húzódhattak meg a mögött, hogy III. osztályú lett a Mestervölgy-, az Előhegy- és a Vióka-dűlő.
A 23 szelektált dűlőt többek között a Disznókő, a Barta, a Demeter, a Bott, a Gróf Degenfeld és az AZ Nektár pincészetek szakemberei mutatják be. Talán sikerül választ kapni arra a kérdésre is, milyen lehetett a tokaji bor 300 évvel ezelőtt, és vajon milyen lesz 300 év múlva.
További információk: http://tokajwine.net/hu/hetedhethatar