Az évjáratos vagy vintage megjelölésű pezsgők kizárólag egy évjárat alapboraiból készülnek, csak az erre érdemes, kivételesen jó adottságú esztendőkben. Az adott évjáratra jellemző változatos aromákat és struktúrákat kifejező, megismételhetetlen karakterű, magas minőséget képviselő italok közül kaptunk egy válogatást a legutóbbi, májusi Pezsgő Világ Esten. Egyúttal ellenőrizhettük is, jó évjáratban születtünk-e.
Amíg az évjárat nélküli pezsgők általában több különböző termőterületről és évjáratból származó alapborok keverésével készülnek – biztosítva a pezsgőházak megbízható, évről évre állandó stílusát –, az évjáratos pezsgők kizárólag egy évjárat alapboraiból születnek.
A Champagne Appellation szabályozása szerint az évjáratos pezsgőket itt legalább három évig kell seprőn tartani – de a gyakorlatban inkább 5-6, vagy még ennél is több évig pihennek a palackok a hűvös mészkőpincékben. A bor és a seprő hosszas érintkezésével a fiatal pezsgőkre jellemző virágos, gyümölcsös aromákat az érettebb diós, mogyorós, majd az élesztős, briós, pirítós vagy tósztos alap jegyek váltják. Minél hosszabb ideig tart ez a szoros kapcsolat, annál jobb lehet a végeredmény.
A champagne mindig az érést követően kerül a piacra, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ez alól kivételt képezhetnek a tiszta évjáratos pezsgők, amelyek állandó, 10-15 ⁰C közötti pincehőmérsékleten, sötét helyen, körülbelül 60-70% páratartalom mellett egy pár évig eltárolhatók.
A tárolásról |
A palackban uralkodó nyomás miatt a dugó nem szárad ki, ezért a pezsgő borok esetében kisebb annak a jelentősége, hogy a palack állítva vagy fektetve pihen. Sőt, egyesek szerint az állított pozíció kifejezett előnye, hogy a bor nem érintkezik a dugóval, így csökken annak az esélye, hogy az kellemetlen mellékízt hagyjon. A champagne azonban különösen érzékeny a fényre, amelytől jellegzetes, zöld üvege sem védi meg teljesen. Ezért sötétben kell tárolni. |
Ha valaki egy különleges évforduló vagy születésnap alkalmából keres régebbi évjáratos pezsgőt, azt a megfelelő tárolás miatt leginkább közvetlenül a pincészetektől érdemes beszereznie. Várhatóan több pezsgőházat is fel kell keresnie, hiszen az sem biztos, hogy minden pincészet érdemesnek tartott egy szüretet arra, hogy évjáratos pezsgőt készítsen belőle. Lássuk, kik születtek a legjobb évjáratokban – és kiknek nem érdemes minden követ megmozgatni egy, a születési évükből származó palackért:
A forgalomba bocsátott legjobb champagne évjáratok 1950-ig visszamenőleg: 1950, 1952, 1953, 1955, 1959, 1961, 1962, 1964, 1966, 1969, 1970, 1971, 1973, 1975, 1978, 1982, 1985, 1989, 1990, 1995, 1996, 1998, 1999, 2002, 2004 és 2006. Kimagasló ezek közül is 1955, 1991 és 1996.
Ezt megelőzően 1904, 1911, 1921, 1928, 1929 és 1945 voltak emlékezetes évjáratok. Ezek a palackok ma már nagyon ritkák. Nem így az 1999-es, a 2004-es vagy a még frissebb 2006-os szüretelésű pezsgők, amelyek közül érdemes minél többet kipróbálni.
Erre az egyik legjobb alkalmat a legutóbbi Pezsgő Világ Est nyújtotta, amelyen 11 évjáratos pezsgő, cava, crémant és champagne került bemutatásra a pezsgőházak és a hazai forgalmazók jóvoltából. Az italokhoz a kóstoló falatokat ezúttal is Csizmazia László séf alkotta, ezen az estén hazai pályán, a Café57 étteremben. A langyos naplemente, az étterem könnyed, lounge-os hangulata és a változatos fogások mellé kortyolt hűvös pezsgők együtt ismét bebizonyították, hogy a buborékos borokat nem érdemes csak az ünnepi alkalmakra tartogatni.
A kóstolósor:
1. Törley Chardonnay Brut 2009
Blanc de blancs, azaz 100% Chardonnay szőlőfajtából készült pezsgő, az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogatva. Illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő pirítós jegyek, ugyanakkor jól érezhető a Chardonnay érett gyümölcsössége. A szájban vibráló üde savtartalom egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos pezsgő, közepesen hosszú, élesztős utóízzel. A tétel mellé mézes-joghurtos millefeuille (leveles tészta) került kísérőként.
2. Francois President Brut 2009
Világoszöld színű, intenzíven gyöngyöző ital. Illata visszafogott, narancshéj, keksz és zöldalma keveréke. Komplex, finoman megérett, a szájban selymesen szétolvadó pezsgő élénk savakkal. Citrusos ízeit kihangsúlyozta a csirkehúsos hasé grapefruittal és citromfűvel.
3. Antech Cuvée Expression 2009
A francia Limoux régiót képviselő crémant 70% Chardonnay, 20% Chenin Blanc és 10% Mauzac házasításával készült. Fényesen csillogó, aranyló árnyalatú, élénken gyöngyöző bor. Illatában fehér virágok, méz és pörkölt aromák keverednek. Kiegyensúlyozott ízeit a 18 hónapos palackos érlelésnek köszönheti. Házi csipkelekváros bukta kísérte.
4. Vincent Prestige Brut 2005
A 2005-ös évjárat időjárása kedvezett az elegáns savakkal rendelkező pezsgő készítéséhez. Az alapborokat adó Pinot Noir és Chardonnay szüretelésének időpontját nagy körültekintéssel határozták meg. Ízeit kiemelte a citromos tejfölhab sárgadinnyével és kaporral.
5. Vincent Extra Dry 2002
A balatonboglári borvidékről származó Chardonnay és rizlingszilváni szőlőből készült alapborok házasításával, a savegyensúly és az elegancia figyelembevételével kialakított pezsgő 10-12 g/l cukortartalommal. Még száraz pezsgőnek tekinthető, de a domináns savtartalmat ellensúlyozza a finom maradék cukortartalom. A hazai fogyasztók többsége ezt a kategóriát kedveli a legjobban. Hozzá etyeki érlelt sonka (árpás) került a tányérokra hagymalekvárral és házi brióssal.
6. Codorniu Reina Maria Cristina 2007
A Chardonnay (50%) eleganciáját, a Macabeo, Parellada (20-20%) és Xarello (10%) fajták struktúráját és harmóniáját egyesítő palackos érlelésű cava a Habsburg uralkodócsaládból származó Maria Cristina főhercegnőnek állít emléket. Ő volt az, aki 1897-ben “A királyi család hivatalos beszállítója” címet adományozta a Cordoniu pincészet számára.
A halványan aranyló ital intenzív, friss illatában trópusi gyümölcsök, alma, méz, majd tósztos jegyek bontakoznak ki. Határozott, hosszan tartó ízeivel jó barátságot kötött a pattogó cukorkával meghintett kecskesajt.
Ezt a bort nem érdemes hosszasan tárolni, a vásárlástól számított egy éven belül ajánlott 6-8ºC-ra hűtve elfogyasztani. Fehér húsokból vagy nem túl fűszeres, tengeri halakból készült ételek mellé is kínálható.
7. Bonnet-Gilmert Brut Millesimé 2006
A pincészet kizárólag a legjobb szüretekből készít évjáratos pezsgőt, 100% Chardonnay fajtából Grand Cru területekről. A Champagne régióban szigorúan szabályozzák, hogy itt kizárólag három szőlőfajta – a Pinot Meunier, a Pinot Noir és a Chardonnay – felhasználásával készülhet pezsgő. Általában mindhárom fajta alapborait felhasználják különböző arányban keverve, de nem minden esetben.
A csak fehér Chardonnay szőlőből készülő blanc de blancs elegáns, kifinomult champagne. A kék szőlőkből préselt, de fehér blanc de noirs pedig Pinot Noir-ból és/vagy Pinot Meunier fajtákból készülő erőteljes, zamatos, ugyanakkor gyümölcsös aromájú ritka pezsgő. Mindkét fajta lehet évjáratos vagy évjárat nélküli. Ezt a blanc de blancs-t kávéval pirított sárga úszójú tonhal kétszersülttel és balzsamkivonattal kínálta a séf. Sokak kedvence lett a szokatlan ízkombináció.
8. Pierre Gimonnet Champagne-Fleuron 2005
A könnyen megkedvelhető Chardonnay fajtából – 23% Cramant Grand Cru, 45% Chouilly Grand Cru, 8% Oger Grand Cru, 24% Cuis 1er Cru – készül a Pierre Gimonnet csúcs cuvée-je, természetesen csak a kiemelt évjáratokban. Erő és elegancia jellemzi. A klasszikus élesztős, kekszes és kenyeres aromák mellé intenzív, eleven trópusi gyümölcsös, barackos és telt, mandulás ízvilág párosul finom lecsengéssel. Komplexitását érett alma jegy, méz és némi szegfűszeg egészíti ki. Az érett, élesztős aromákat kedvelő champagne-fogyasztóknak ajánlják. A hozzá tálalt falatok: narancsos édeskömény-saláta marinált vajhallal és szerecsendióval.
9. Taittinger Brut Millesimé 2004
Összetétele: 50% Chardonnay és 50% Pinot Noir a Montagne de Reims és a Vallée de la Marne Grand Crus-iről. A határozott buborékokat rögtön követik az élesztős, briós aromák. Ezeket pedig a Chardonnay fajtának köszönhető citrusos, aszalt gyümölcsös illatok. Intenzív, hosszan tartó ízeiben gazdag gyümölcsös, grapefruitos jegyek keverednek. Fiatal pezsgő, jó érési potenciállal. A kiváló aperitif mellé tökéletes választás volt a Friss osztriga zöldcitrommal, kandírozott gyömbérrel és pattogatott kukoricával.
10. Roederer Brut Milessimé 2004
Miután eleget gyönyörködtünk a Pinot Noir mustjától származó borostyán fényű aranyló árnyalatokban, a tartós, virgonc táncot járó buborékokban, érdemes egy pillanatra becsukni a szemünket és kizárni a külvilágot. A kecses pohárban kibontakozó illatok és a szánkban megjelenő ízek a Roederer pezsgőház több száz éven keresztül őrzött titkait, a tökéletes harmóniát adják át minden egyes korttyal.
Meleg, gyümölcsös illatok, narancs, némi mogyoró, majd sült alma, karamell. Ízeiben a Pinot Noir teltsége és mélysége, kandírozott gyümölcsök, marcipán, fehér csokoládé.
A 70% Pinot Noir és 30% Chardonnay házasításával készült bor 30%-a tölgyfahordóban érlelődött, robusztus, gazdag aromákat és ízeket létrehozva, de kiegyensúlyozva a Chardonnay könnyedségével. Ez a champagne nem megy keresztül almasavas erjesztésen, ezért határozottabb a savkaraktere. Hitelesen adja vissza a terroir minőségét, az évjárat sajátosságait és a Louis Roederer szaktudást. Elbír a choucroute (elzászi eredetű, de a Champagne régióban pezsgőben főtt savanyú káposzta) mangalicával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
11. Alfred Gratien Milessimé 1999
Ez a tétel egy kellemes meglepetés. Halványan csillogó, krémes textúrájú pezsgő finom buborékokkal. Kerek, erőteljes és elegáns. Vaníliás kekszes illatához ringló és dió csatlakozik. Természetes íz, őszi gyümölcsös jegyekkel. Szarvasgerinc falat követte friss áfonyával és gratin burgonyával.
Mindenkit arra buzdítunk, hogy ismerkedjen meg a pezsgők sokszínűségével – akár egy Pezsgő Világ Esten vagy a júniusi II. Pezsgő Világ - Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon.