Gasztro Megyeri Zsuzsanna 2012. március. 09. 10:05

Hétvégi böjti menü - 1350 forintból

A böjt nemcsak a húsmentességre vonatkozik, de arra is, hogy általánosságban tartózkodjunk a túlzásoktól. Együnk-igyunk és költsünk is keveset.

Erre a hétvégére olyan menüt ajánlunk, amelyben bár nincs hús – de mivel az ízekkel és a fűszerekkel nem kell takarékoskodnunk –, éppen elég élvezetes ahhoz, hogy a szombatot és a vasárnapot ünnepivé tegye. A mennyiségek és az árak most is két személyre vonatkoznak.

Hozzávalók

20 deka gomba - 120 Ft
1 szál répa 20 Ft
1 szál zeller 30 FT
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
10 deka juhtúró - 130 Ft
2 deci tejföl
10 deka reszelt sajt 150 Ft
2-2 deci tej a spenóthoz és a palacsintához - 120 Ft
1 tojás 40 Ft
30 deka spenótlevél vagy mélyhűtött spenót 250 Ft
40 deka liszt a kenyérlángoshoz és a palacsintához 100 Ft
1 gesztenyemassza -230 Ft
2 deci tejszín, 1 deci tej 120 Ft
néhány kanál olaj és liszt a leveshez
fél zacskó élesztőpor
só, bors, pirospaprika

Szombat

Kezdjük azzal, hogy a 40 deka lisztet fél zacskó porélesztővel és körülbelül 2 deci langyos vízzel puha tésztává gyúrjuk és langyos helyre tesszük kelni. Míg a kenyérlángoshoz való tészta dagad, mi a gombalevessel foglalatoskodhatunk.

Gombaleves tejföllel

A vöröshagymát apróra vágjuk és kis olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az lemezekre szeletelt gombát és a vékony karikákra vágott leveszöldséget, valamint a fokhagymát. Kicsit forgatjuk a zöldségeket az olajos hagymán, majd egy kávéskanál lisztet, egy mokkáskanál pirospaprikát (sót, borsot ízlés szerint) is belekeverünk. Pár másodperc után felöntjük 6 deci vízzel és felforraljuk. Utána lassú tűzön puhára főzünk minden zöldséget és a levesünk már kész is. Egy kis tejjel lazított tejföllel tálaljuk.

Kenyérlángos

Megyeri Zsuzsa

A megkelt tésztát körülbelül 20x35 centis tepsibe nyújtjuk. A legegyszerűbb, ha olajos kézzel dögönyözzük, de úgy, hogy egy másfél centis pereme is legyen. Ekkor a tejföllel elkevert juhtúrót rákenjük és a vékony szeletekre szelt lilahagymát is rászórjuk. Kicsit sózzuk és durvára tört borssal is meghintjük. Még egyszer kelesztjük, míg az egész tészta megemelkedik és a peremén is látszik, hogy hólyagok keletkeztek rajta. Jó meleg sütőbe dugjuk, de csak maximum 20 percre, különben az egész kiszárad.

Tipp! A kenyérlángos egy részére tehetünk kisütött szalonnát vagy kolbászt is, hogy a nem böjtölő családtagok vagy vendégek se panaszkodjanak.

Vasárnap

Spenótos rakott palacsinta

1 tojással, 10 deka liszttel, 2 deci tejjel, sóval és kevés ásványvízzel keverjünk laza palacsintatésztát. A spenótleveleket fonnyasszuk meg olajon és 1 gerezd fokhagymán. Villával törjük össze, egy kanál lisztet keverjünk hozzá és öntsük fel 1-1,5 deci tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és kész a töltelékünk. A kisütött palacsintákat (körülbelül 8 darab) töltsük meg a spenótkrémmel és tekerjük fel. Arányosan osszuk el a spenótkrémet, úgy, hogy pár kanál még maradjon is. Fektessük egymás mellé egy kivajazott jénaiban, mintha csak cannelonit készítenénk. A visszamaradt spenótmasszát tejszínnel vagy tejföllel még lazítsuk, keverjük bele a reszelt sajtot és öntsük az egészet a palacsinták tetejére.

Megyeri Zsuzsa

Dugjuk jó meleg sütőbe, és addig pirítsuk, míg a felszínén aranybarna foltocskák nem ütköznek ki, ami biztos jele annak, hogy ételünk megsült (de még nem keserű a sajt) és hogy nagyon finom lesz.

Gesztenyés pohárkrém

A gesztenyemasszát villával és kevés langyos tejjel törjük össze. Ha már elég puha és szinte kenhető, felvert tejszínnel is keverjük össze és kanalazzuk talpas poharakba. Egy darab babapiskótával vagy csokis keksszel díszítsük. Ennél egyszerűbb édesség nem nagyon van, és lassan ki is megy a divatból, már ha a tavasz végre megérkezik egyszer.

Tipp! Ha van otthon rumos meggy, azt is keverjünk a krémbe. A tetejére pedig reszeljünk csokit. De a kakaópor is megteszi.