Négy Michelin-csillag érkezett egy hétvégére a Somogy megyei Kutas-Kozmapusztára. A Relais&Chateaux Hertelendy Kastélyban már második alkalommal rendeztek gourmet fesztivált.
A tavalyi gourmet fesztivál sikere nyomán az idén október 8-10. között háromnapos, szó szerint csillagos ünnepet jegyeztek a kastélyban, amely 2010 óta a Relais&Chateaux hálózat egyetlen magyar tagja. A Relais&Chateaux a világ 57 országában 475 szállodát és gourmet éttermet – 352 Michelin csillaggal – tart számon.
Így nem csoda, ha már a házigazda sem akárki, hiszen Stefan Gebhardt nevét ugyancsak jegyzik a nemzetközi gasztronómia nagykönyvében. Köszöni szépen, nagyon is jól érzi magát Kozmapusztán. Eszeveszetten jókat főz a mindenkori vendégek legnagyobb gyönyörűségére, szeptember végén például az ugyancsak kényes ízlésű Dining Guide csapatot látta vendégül. S nem nagyon törődik azzal, ki és hogyan próbál a kastélytól innen s túl amúgy magyarosan, „tudálékoskodva” bekavarni a fazekaiba ítészkedés indokán.
Philippe Gauvreau |
A Le Pavillon de La Rotonde 1993-ban nyitotta meg kapuit. Gauvreau első csillaga elég hamar, 1994-ben érkezett, majd hat évvel később 2000-ben a második. |
Viszont nagy örömmel látta vendégül a konyháján a fesztivál magyar vendégeként Pesti Istvánt, a Babel étterem séfjét, majd Philippe Gauvreau-t, a Lyon közelében található Le Pavillon de La Rotonde két Michelin-csillagos, valamint Philippe Etchebest-et a bordeauxi Hostellerie de Plaisance, szintén két Michelin-csillagos séfjét.
A vendégek a gourmet fesztivál alkalmából a Baldaszti’s kiváló sonkáit, sajtjait, olajbogyóit és egyéb finomságait is megkóstolhatták. S ízelítőt kaphattak az egyedülálló Gyenesei-féle pálinkákból is.
Ott voltunk, kóstoltunk, ízlett - Gauvreau menü
Amuse Bouche – Borotva kagyló, gesztenye, répa, balzsamecet
Friss sete-i szardellafilék citrommal, ánizzsal marinírozva & zöldség carpaccio
Domaine D’Elise Chablis 1er Cru Cote de Léchet 2009, Bourgogne-Chablis
„Jumbo” nagy kucsmagomba békacombbal töltve, rákfarok, szárnyas jus, édes fokhagymamártás
Domaine Émilian Gillet Viré – Clessé Quintaine 2008, Bourgogne- Maconnais
Horgászott tengeti sügér, pok choi, kókuszdió leves, gyömbér & lime
Domaine Gauby Les Calcinaires 2010, Côtes du Roussillon
Dordogne-i borjú mille feuille & citrom-paradicsom confit, édeskömény canneloni, articsóka, ánizs jus
Domaine des Lises Crozes Hermitage 2009, Rhône
Sajtok
Pre Dessert
Domaine de la Rectorie Banyuls 2008, Côtes du Roussillon
Keserű csokoládé, créme brulée croquant