Ön tudja, mi az a külüzés?
Megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos módszereivel, s akár a külüt is kipróbálhatják azok, akik szombaton ellátogatnak a Paprikanapra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
A szegedi nagytáj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők. Szombaton déltől a szegedi tanyán mindenki fűzhet vagy hasíthat paprikát, és az elkészült füzért hazai is viheti. A vendégek megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is, és aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe az édesnemes paprikából – közölte Seregi Szabina sajtóreferens.
A gyermekeket bábelőadás várja, a skanzenben paprikáskrumpli, tarhonyáslecsó fő majd, a jó hangulatról és a dél-alföldi muzsikáról pedig a Nyenyere Egylet gondoskodik.
A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül, így aki a kóstolók után úgy dönt, egész évben Szeged környékén termett és őrölt paprikával ízesítené ételeit, alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre.