Gasztro T. S. 2011. szeptember. 23. 08:00

Nyílt levél a jövő szakácsaihoz

A világ vezető séfjeinek limai találkozója deklaráció elfogadásával ért véget. A gasztronómia útkereső dokumentuma a szakma helyét és szerepét kísérli meg kijelölni a jövőben anélkül, hogy falrengető téziseket tartalmazna.

A perui fővárosban szeptember 18-án befejeződött étel- és élelmiszervásár, a Mistura 2011 keretében került sor a tavaly San Sebastianban, a Baszk Kulináris Központ kezdeményezésére alakult nemzetközi tanácsadó testület mesterséfjeinek, a G9-nek a találkozójára. A jelenlegi gasztronómiai nagyhatalmak legjobb szakembereiből álló tanács által megalkotott deklaráció a Carta abierta a los cocineros del mañana, vagyis a Nyílt levél a holnap szakácsaihoz címet kapta. A perui házigazda, Gastón Acuario olvasta fel a limai Kiállítási Park konferenciatermében. Az iránymutatónak szánt gondolatokról szóló kiadványt Acuarión kívül a G9 következő tagjai látták el kézjegyükkel: René Redzepi (Dánia), Ferran Adrià (Spanyolország), Michel Bras (Franciaország), Álex Atala (Brazília), Dan Barder (USA), Massimo Bottura (Olaszország) és Yukio Hattori (Japán). A gasztrocsúcson magánjellegű okok miatt nem volt jelen a brit Heston Blumenthal, viszont részt vett a megbeszéléseken és a deklaráció kimunkálásában a Baszk Kulináris Központ igazgatója, José María Aizega.

A nyílt levél a vezető séfek filozófiáját tükrözi a gasztronómia szemszögéből a természetről, a társadalomról, a tudásról és az értékekről. A jövőnek azokat az útjait keresik, melyek révén „áthághatók” a konyhák határai és elfogadhatók az új kihívások. A dokumentumot nem tekintik zártnak, nyitottak az újabb javaslatok előtt.

theworlds50best.com

„Úgy gondoljuk, a konyha nem csupán emberi válasz a táplálkozás szükségességére, több annál, a boldogság keresése” – fogalmazták meg kulináris hitvallásukat a Limában összeült szakácsok. Ugyanakkor reményt keltően vetítik előre mesterségük rendeltetését: „A konyha rendelkezik az átalakítás hatalmas örökségével, képes megváltoztatni a világ élelmezését a szakácsok, termelők és kereskedők közös munkájával.” Kötelességüknek érzik, hogy felelősséget vállaljanak természet megóvásában és javainak felhasználásban, mivel munkájuk függ a természet gyümölcseitől. A szakácsok új generációjának elöl kell járnia a fenntartható termelési rendszerek működtetésében és alkalmazásában a konyhában és Földünkön. Nemcsak örököseik az ízeknek, gasztronómiai szokásoknak, konyhai technikáknak, hanem aktívan hozzá kell járulniuk ételeikkel, elképzeléseikkel népeik gasztrokultúrájához, miközben a híd szerepét töltik be másokkal. A fennkölt elképzelések közt szó esik a szakma társadalmi-gazdasági hatalmáról, amellyel befolyásolni tud másokat, gazdasági aktivitást tud generálni, turistákat vonzani az országokba, s a helyi termelőkkel közösen hozzájárulhat a közösségek fenntartható és erősíthető gazdagságához. Nagy hangsúlyt helyeznek az ismeretek fejlesztésére, új receptek kidolgozására, a gasztronómiai kutatásokban való részvételre, annak érdekében, hogy jobb étkezési szokások alakuljanak ki, s megtanulják az emberek, mit egyenek.

A világ kilenc legbefolyásosabb séfje jövőre újra találkozik, a G9 csúcs következő helyszíneTokió lesz.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.