A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők.
Ennél egyszerűbb nyári édesség nem is létezik. Legfeljebb az a bizonyos, igazi görög joghurt hiányozhat hozzá, de ezt könnyen megoldhatjuk egy kis házi vajákolással. Még pedig úgy, hogy a joghurtot tiszta konyharuhán vagy szitába tett gézen át kicsöpögtetjük. Az eredmény sűrű, de krémes állagú hófehér holmi lesz. Ha nincs időnk, türelmünk a csöpögtetésre, akkor fele-fele arányban joghurtot és nagyon jó minőségű (20 százalékos) tejfölt is használhatunk alapanyagnak.
A görög joghurt titka egyébként a frissen fejt, zsíros tej, a napsütés és persze az a bizonyos gombakultúra, ami nekik szinte ott van a levegőben. A házi joghurt készítése náluk mindenhol a friss tej felforralásával kezdődik. Állítólag van egy speciális, vastagtalpú kis üveglapjuk is, amit az edény aljára szoktak tenni, hogy megakadályozza a tej kifutását. Mert, ha az véletlenül megtörténne, akkor nuku joghurt. A felforrt tejet aztán hagyják langyosra hűlni, és az előző erjesztésből a – mindig félretett – maradék joghurttal oltják be, majd meleg helyen magára hagyják. Ez így nagyon egyszerűnek tűnik, de attól tartunk, az igazi titkot megtartották maguknak. Nekünk viszont nem is kell a görög kékség-fehérség és tikkasztó hőség ahhoz, hogy kanalazzunk egy tál mézes-gyümölcsös joghurtot.
Elkészítés
Egy üvegtálkába tegyünk pár kanállal a jól behűtött joghurtból, és gazdagon csurgassuk meg mézzel. Ez már így is tökéletes lenne, aki járt Görögországban,a legkisebb kávézó kínálatában is felfedezhette ezt az egyszerű édességet. S most jöhet valamilyen friss bogyós gyümölcs (szeder, málna, áfonya, ribizli): egy-egy sor a mézes joghurt tetejére, amiről aztán nem sajnáljuk a darált vagy tört, pirított diós (pisztáciás, mogyorós, mandulás) királyi koronát. Egész nyáron újabb s újabb desszerttel állhatunk elő, ha mindig más gyümölccsel vagy csonthéjas maggal dobjuk fel, és nem is szimpla tálkába, hanem talpas pohárba rétegezzük.
A joghurtos édesség non plus ultrája, ha sült fügével vagy grillezett nektarinnal, őszibarackkal tálaljuk. A hő hatására karamellizálódott gyümölcsből amúgy is mézédes lé csöpög, ezért ekkor csínján bánjunk a mézzel. Ha közeledik az ősz, szőlőszemekkel (nagyon illik hozzá az Otteló) variáljuk tovább ezt az egyszerű, de remek desszertet. A görögök egyébként böjti időszakban is ezt fogyasztják müzlivel, gyümölcsök nélkül.