Aki szereti a vanília pudingot, az a flanban biztosan nem fog csalódni. A flan tulajdonképpen nem más, mint gőzfürdőben sült vaníliás tejsodó. Zsenialítása abban rejlik, hogy pillanatok alatt elő lehet készíteni, és sokféleképpen ízesíteni. Most málna jár neki.
Különböző országok versengenek a flan eredeti receptjének tulajdonlásáért. Nagyon népszerű Latin-Amerikában, az USA-ban, a Fülöp-szigeteken, de még Japánban is. Ám francia eredetű, így nem csoda, hogy a legismertebb és Európában legkedveltebb változata a crème caramel. A tojásos szósz egy karamellrétegen sül kocsonyásra, majd kihűlt állapotában „felfordítva” szolgálják fel, így a formában alul lévő karamell felülre kerül, és a megdermedt vaníliakrémen csurog végig igen ingerlően.
Latin-Amerikában karamell réteg nélkül készül, és kiborítás után dulche de leche, azaz karamellizált „tejlekvár” krémmel kerül felszolgálásra. A tejszínnel készült testvér a frankofónok körében a crème brulée, míg a crema catalana ki másé is lehetne, mint a katalánoké. Ez utóbbinál nincs kiborítás, a krém a tálkában marad, és a karamellréteg a sütés után kerül a krém tetejére, úgy, hogy a rászórt cukrot hőlégfúvóval (házi forrasztóval) olvasztják meg. A franciák ezt a krémet csak vaníliával ízesítik, míg a katalánoké narancsos-fahéjas ízesítést kap, és semmiképpen sem lánggal, hanem felhevített vasgrillel karamellizálják a cukrot. Persze az angoloknak is megvan a saját égetett tojásos kréme: a Trinity cream. A névadó a cambridge-i Trinity College,amelynek konyháján állítólag már a 17. században főzték-kavarták az „égett tejszínt”, ugyan minden ízesítés nélkül. Beletelt vagy 200 évbe, mire rájöttek, hogy vaníliával, fahéjjal sokkal finomabb. De maradjunk a málnás tejsodónál. Elkészítése igen egyszerű, mert a hozzávalókat kell csak összekeverni, mindenféle habosítás nélkül, a málnát beleszórni, és így megsütni.
Málnás Flan
½ kg málna
½ l zsíros tej
4 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
½ citrom reszelt héja
1 vaníliarúd
1 csipet só
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojást a cukorral és az egy csipet sóval keverjük össze, majd az étkezési keményítőt is keverjük el benne csomómentesen. Adjuk hozzá a tejet, a citrom héját, a vaníliarúd kikapart magjait, és ezzel is keverjük össze alaposan. Egy nagyobb (pl. 24 cm átmérőjű kerek tűzálló edénybe), vagy több kisebb tűzálló edénybe öntsük a tojásos tejet és szórjuk rá a málnát.
Süssük forró vízfürdőbe (a tálat vagy tálkákat tegyük egy tepsibe és öntsük fel forró vízzel, és így süssük) 35-45 percen keresztül, míg a tojásos tej megszilárdul, és kocsonyás állapotot vesz fel. Kókuszos málnás flanhoz a tej egy részét helyettesíthetjük 3 dl kókusztejjel, és a sütés előtt szórjuk meg a süti felszínét kókuszreszelékkel. Ez esetben a vanília rúdra nincs is szükség. Narancsos málnás flanhoz, citromhéj helyett narancshéjat reszeljünk, és keverjünk hozzá narancsvirág vízből 1 evőkanálnyit.