2011. március. 11. 18:02 Mautner Zsófia Utolsó frissítés: 2011. március. 12. 09:25 Gasztro

Ami Brüsszelben hiánycikk

Szerzőnk diplomatából lett gasztro guru, aki nemcsak több nyelven beszél,de még többön főz is. De ez idő tájt éppen sóskát.

Tavasszal nem győzöm kivárni, hogy megjelenjenek az első zsenge sóskalevelek. Amikor Brüsszelben éltem, sóvárogva gondoltam vissza az itthoni piacokra és a kofák szatyraiból kikandikáló sóskahalmokra. Ott ugyanis csak ízesítő zöldfűszerként használják, dekára kimérve lehetett hozzájutni a legdrágább gourmet zöldségesnél. Szeretem a pikáns, citrusos savanyúságát, mindent olyan könnyűvé és üdévé tesz. Rengeteg ételbe használom, nyers salátákba, quiche töltelékébe (ricottával), halak mellé, vagy mártások savanyításához. Leggyakrabban mégis hideg sóskaleves formájában végzik, mert ez a leves olyan pofonegyszerű, gyors, és megunhatatlan, hogy lehetetlen akkora adagot készíteni belőle, amennyi ne fogyna el azonnal. Nyári hőségre is tartogatható, de én már az első tavaszi napsugárral elő fogok vele állni.

Hideg, joghurtos sóskakrémleves

Hozzávalók (2-4 adag)

Chili&Vanília

10 dkg megpucolt friss sóska (kb. 20 dkg pucolás előtt)
3dl natúr joghurt
1,5dl szénsavmentes ásványvíz
5dkg cukor +1dl víz
egy kisebb zöldcitrom leve
csipet só

A sóskaleveleket megpucoljuk, bő vízben alaposan átöblítjük. Cukorszirupot készítünk: kis lábasban összeforraljuk a kristálycukrot és 1dl vizet. Amint elkészült, azonnal átöntjük egy kis edénybe, amelyet jeges vízbe állítunk, a szirupot teljesen lehűtjük (vagy elkészíthetjük korábban, előző nap is). Turmixgépbe tesszük a joghurtot, az ásványvizet, a zöldcitrom levét, a cukorszirupot és egy csipet sót, turmixoljuk. Nagy lábasban vizet forralunk, a sóskaleveleket egy másodpercre a lobogó vízbe mártjuk, azonnal kivesszük és egy jéggel teli tálba tesszük. Hozzáadjuk a leturmixolt joghurthoz, és teljesen simára pürésítjük. (Csak nagy teljesítményű turmixgép viszi teljesen homogénre, botmixertől kissé “pöttyös” marad). Hűtőben jól lehűtjük. Ha elegánssá szeretnénk tenni, tálaláskor szórhatunk rá hámozott, sótla, egész pisztáciát, kevés chilipelyhet és meglocsolhatjuk lágy, vagy citrusos olívaolajjal.