Főznek és írnak, tanítanak, szakértenek, szerepelnek - nehezen képzelhető el nélkülük bármely gasztronómiai esemény. Szerencsére az egyszerűt is nagyra becsülik, ilyenkor tavasszal pláne.
A kérdésre, hogy mi a kedvenc tavaszi alapanyaga, Péter Anna, vagyis Malackaraj a tőle megszokott természetességgel közölte, a medvehagyma. „Az első csokor medvehagymát a Csarnok bejáratánál, a kerékpárom mellett állva szoktam magában elfogyasztani. A medvehagyma szerencsére alkalmas erre az instant eljárásra, de ha nagyon akarom cifrázni, akkor összevágom, és úgy keverem salátába, köretbe. Nem baj, hogy szezonális, mert annyira besokallok tőle minden tavasszal, hogy pont a következő márciusig kell várnom, mire kiheverem a túladagolást. Nincs már rajtam kesztyű, süt a nap, a hétvégén lecserélem a csúnya téli gumikat a csinos nyári alukra, és mehetünk gombászni, mert itt a másik első kedvencem, a kucsmagomba.”
A kucsmagombát a „hétköznap sietős, ünnepnap kóser” mottó alatt publikáló Fűszer és Lélek blog szerzője, Bodrogi Eszter is kedveli. „A kucsmagombát bűn bármivel is elrontani. Kevés vajon forgatom csak meg, és tésztával vagy hús mellé eszem. Ha véletlenül sokat találnék belőle (tavaly mindössze négyet sikerült), akkor mehet rizottóba is” – vallja Eszter, aki áprilisra datálja a nagy kucsmagomba-vadászatot, és már ilyenkor is újkrumplira áhítozik. „Kedvencem kicsit később az újkrumpli. A legjobb a világon! Mindenhogy.”
Addig azonban az új fokhagymát is nagyra becsüli, nem szólva a turbolyáról és a salátaboglárkáról, amiről úgy tartja, mindig ünnep enni, már csak azért is, mert nagyon rövid ideig tart a szezonja. Igaz, hogy egész mezők sárgállanak tőle, de mindössze két hétig. Levelei pedig akkor a legjobbak, amikor még nem is virágzik, sőt, a népi gyógyászat szerint az öregedő levelek esetleg irritálhatják is a nyálkahártyát. Bár Fűszeres akkor is leszedi és tálba teszi, amikor már virágba borult (a medvehagymával azért ezt a legbátrabbak se tegyék meg – a szerk. megjegyzése).
S hogy mit csinál vele? Természetesen tálba teszi. Nem sajnál pepecselni, hogy minden levélkét megszabadítson a szárától, alaposan lemossa, megszárogatja. Zúzott fokhagymával ízesített extra szűz olívaolaj-balzsamecet keverékével nyakon önti, felkarikázott újhagymával, pirított dióval megszórja. Friss, aprított rozmaringot kever krémsajtba, pici sóval, borssal. Kanállal szaggatja a saláta tetejére, vagy szezámmagba forgatott golyókat formáz belőle. Húsimádóknak köret, saláta. Tavaszfanoknak főétel!