2011. március. 02. 11:53 -gy- Utolsó frissítés: 2011. március. 02. 11:54 Gasztro

Egri csillagok palackozva

Jó száz évvel a bikavér születése után az egri borászok elérkezettnek látták az időt, hogy megalkossák a híres vörös fehér párját.

Az Egri Bormíves Céh február 25-én mutatta be az új fehér bort, nem kevésbé méltó helyen, mint a Magyar Tudományos Akadémián. Igaz, a tudósok háza nem először adott helyt egri borgálának. Most, szó szerint történelmet írtak, egészen pontosan, ittak itt. Nyolc pincészet – Balga, Csutorás, Gál Tibor, Gál Lajos, St.Andrea, Tóth és Tóth, Thummerer, Varsányi – mutatta be az új, fehér házasítást, amely Egri Csillag néven került a palackokba.

sxc.hu

Míg a múlt század elején bizonyos Grőber Jenő szőlős gazda azért házasította a bikavér alapját képező kadarka és medoc noir fajtákat – utóbbit ő honosítva meg Eger környékén –, hogy felmutasson egy igazi, gazdag vörös bort, mely méltán képviseli a borvidéket, addig mostani utódai éppen az erre felé is fellelhető kárpát-medencei  fehér fajtákban keresték az új csillagot.

A névválasztásra egy éve írt ki pályázatot az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa. Érkezett is 3149 javaslat, mi kerüljön majd a palackok címkéire. A felkent zsűrinek, mit tesz isten, az Egri Csillag tetszett a legjobban. Ki is hirdették még tavaly nyáron, éppenséggel a Bikavérünnepen, hogy a fehér házasítást miként anyakönyvezik. Az Egri Csillag név viselésére csak az a bor jogosult, amely legalább 50 százalékban olaszrizlingre, hárslevelűre, leánykára, királyleánykára, zengőre, zenitre épül, míg az illatos fajták, a zefír, tramini, ottonel muskotály, irsai, cserszegi fűszeres aránya nem érheti el a 30 százalékot.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?