2011. február. 08. 21:07 Utolsó frissítés: 2011. február. 08. 21:07 Gasztro

A vörösök a legnépszerűbbek

Még mondja valaki, hogy kiment a divatból a parizeres zsömle meg a virsli mustárral. Semmi retró-sikk, egyszerű tény, hogy Magyarországon ezek a legkeresettebb vörösáruk.

Az eladott húskészítmények teljes mennyiségének 36 százalékát a párizsi és a virsli tette ki a kiskereskedelmi forgalomban az elmúlt évben, miként az előző esztendőben is. Nagy körrel lemaradva, 16 százalékkal követi a nyerő párost a kolbász, utána nyomulnak 9 százalékkal a felvágottfélék, a sonka, a szalonna. A kenőmájas és a szendvicskrémek 7, a füstölt húsok 6,a szalámik 5 százalékos szeletet érnek a piaci részesedés  tortájában. S az arányok 2009-hez képest jottányit sem mozdultak. 

Az árak viszont valamelyest igen. Tavaly tavasztól folyamatosan  csökkenést regisztráltak a piackutatók. November-decemberre a húskészítmények átlagára 1259 forint lett,2009 ugyanezen időszakában  1271 forint volt. A drágább önkiszolgálásban értékesített termékek piaci részesedése 54 százalék,de jönnek fel az olcsóbb  kimért áruk, 2010-re – 2 százalékpontos emelkedéssel – érték el a 46 százalékot.

(Forrás: Élelmiszer Online)