2010. december. 17. 11:20 Utolsó frissítés: 2010. december. 17. 13:49 Gasztro

Karácsonyi ajándékok a konyhából

Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.

Könnyen beszerezhető, egyszerű hozzávalókból gyorsan mutatós, illatos, ízes meglepetéscsomagokat készíthetünk. Íme karácsonyi tippjeink!

Fűszeres karamell szirup

Ez a szirup kiváló fagylaltra, parféra, gyümölcsökre öntve, joghurthoz keverve, tea, limonádé ízesítésére, de még húsokhoz,salátákhoz is passzol. Elkészítési idő: kb. 30 perc.

Lukács Enikő

Hozzávalók:
1 db üveg palack
300g porcukor
½ citrom leve
1 vaníliarúd
1 kb. 5 cm hosszú friss gyömbér darab

A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk négy szeletre. A cukrot öntsük egy lábasba és adjunk hozzá 8 cl vizet, a fél citrom levét és a feldarabolt gyömbért. Vágjuk fel hosszában a vanília rudat, kaparjuk ki a belsejét. De ne dobjuk el, tegyük ezt is a lábasba. Alacsony lángon forraljuk fel keverés nélkül. Amikor a cukor megolvadt, s kezd borostyán színűvé válni, akkor keverjük meg, hogy egyenletesen szép barnává karamellizálodjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kevergetés mellett apránként öntsük fel 20 cl vízzel. Tegyük vissza a tűzre,melegítsük még 5 percig. A gyömbérdarabokat és a vaníliarudat vegyük ki a szirupból. Egy jól zárható, tiszta üvegbe helyezzük el a vaníliarudat és öntsük rá a karamell szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd zárjuk le az üveget és szobahőmérsékleten tároljuk. Csomagoljuk celofánpapírba, kössünk át a nyakát szalaggal.  

„Csináld magad” keksz 

Észak-Amerikában nagyon népszerű a befőttes üvegben átadott „Csináld magad” sütemény. Főleg muffinok és kekszek száraz hozzávalóit rétegezik benne. Szépen mutatnak a különböző színű és anyagú hozzávalók az átlátszó üvegben. Az ajándékot óvatosan kell szállítani, hogy a szép rétegezés megmaradjon! Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók: 750-1000 ml-es befőttesüveg. Egy darab fehér vagy színes papír, amire az elkészítés leírása kerül. Ez lehet egy kisebb karton lap vagy bármilyen egyszerű papírlap, melyet később feltekerünk. A  befőttesüvegbe rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben:

Lukács Enikő

1. 115 g liszt
2. ½ teáskanál sütőpor
3. ½ teáskanál őrölt fahéj
4. ¼ teáskaná, só
5. 80 g mazsola
6. 70 g étcsokoládé apró darabokra vágva
7. 160 g zabpehely
8. 125 g nádcukor
9. 1 rúd vanília vagy fahéj

A vanília rudat vagy fahéjat kössük az üveg nyakához, majd a sütemény elkészítésének és további hozzávalóinak leírását írjuk le a papírlapra, melyet összecsavarva köthetünk a fűszerrúd mellé.

A lapra ezt írjuk:

Hozzávalók:
A befőttesüveg tartalma
115 g puha vaj
1 db tojás

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Az üvegből a cukrot kanalazzuk ki egy tálba, a vaníliarudat vágjuk fel hosszában és a magokat kaparjuk ki és tegyük ezt is a tálba. Adjuk hozzá a vajat, majd keverjük mindezt habosra. Ezután keverjük alaposan hozzá a tojást, majd végül az egész üveg tartalmát. Tegyük a hűtőbe fél órára. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi adagokat egymástól kétszeres távolságra. A kanál segítségével nyomkodjuk le egy kicsit a halmokat és süssük 10-12 percen keresztül. Ez idő alatt a kekszek aranybarnára sülnek, belül meg puhák maradnak. A kartonlapot az egyik felső sarokban lyukasszuk ki, így egy zsineget át tudunk rajta húzni, és könnyedén az üveg nyaka köré erősíteni.

Csokoládés fahéjpálcák forró csokihoz vagy kávéhoz

Ezek a kis csokoládéba mártott fahéjrudak pillanatok alatt elkészülnek. A forró kakaó vagy kávé velük megkeverve igazán finom lesz! Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

Fahéjrudak jó minőségű ét-tej-és fehércsokoládé (1/3 tábla csokoládé kb. 4-5 fahéjrúdhoz elegendő)
Kristálycukor
Sötét nádcukor

A csokoládékat külön-külön vízgőz fölött olvasszuk meg közepesen folyósra. (A fehér csokoládé nehezen olvad, óvatosan bánjunk vele, ne nagyon keverjük, és gyorsan dolgozzunk vele). A fahéjrúd egyharmadát mártsuk az étcsokoládéba, forgassuk az ujjunkkal, hogy ne csöpögjön le, és minél több csokoládé dermedjen a rúdra. Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. A tejcsokoládét is olvasszuk meg. A kristálycukorból 4 evőkanállal tegyünk egy kis tányérra és a csokoládéba mártott fahéjrudat azonnal hempergessük meg benne. (Ha a csokoládét nem olvasztottuk nagyon folyékonyra, ez a művelet könnyen megy, mert a csokoládé nem folyik le a fahéjról, és a cukor jól rátapad.) Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. A fehércsokoládéval is így járjunk el, de itt a nádcukorba mártsuk a fehércsokis fahéjrudat. Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. Hagyjuk őket hűlni, majd csomagoljuk celofán papírba, úgy mintha egy üveget csomagolnánk. Mind a három féle fahéjrúdból négyet kössünk át egy zsineggel (például raffia), majd így csavarjuk be  celofánpapírba. A nem mártott végénél ragasszuk le a papírt, míg a mártott résznél kössük át egy masnival.

 

[[ Oldaltörés (Sós püspökkenyér és Whoopie pie) ]]

 

Szárított paradicsomos, bazsalikomos püspökkenyér

Ha már az édességekre, beiglire, apró süteményekre rá se tudunk nézni, vagy esetleg nem is szeretjük az édességet, íme, egy „püspökkenyér”, mely sós! Elkészítés: 30 perc. Sütés: 45-60 perc

Lukács Enikő

Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
100 g Pannónia sajt
10 cl olívaolaj
10 cl tej
200 g olajban eltett szárított paradicsom (olaj nélküli nettó súly)
6 ág friss bazsalikomlevél (kb.20 levél)
Só, bors

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A lisztet keverjük össze egy tálba a sütőporral. Egy másik tálba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük a liszthez majd óvatosan keverjük össze. A sajtot reszeljük le, a szárított paradicsomot csöpögtessük le (három szép paradicsomot tegyünk félre díszítésnek), és vágjuk kisebb darabokra. A bazsalikomot mossuk, és szárítsuk meg, majd vágjuk fel. Keverjük mindezt a tésztához. Egy 20x10 cm nagyságú püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tetejére helyezzük el a félrerakott paradicsomokat, és süssük 45-60 percen keresztül. 35 perc elteltével nézzük meg. Ha a tetején lévő paradicsom kezd erősen sülni, fedjük le egy darab sütőpapírral, és így süssük készre. Pálcikával ellenőrizzük a tészta belsejét. Akkor sült meg teljesen, ha a közepébe szúrt pálcikára nem ragad nyers tészta. Rácson hagyjuk hűlni. A paradicsomos kenyeret egy nagyobb sütőpapírba csomagoljuk be, és egy szép szalaggal vagy raffiával, vagy még rusztikusabb kinézet kedvéért spárgával kössük át.

Whoopie pie

A macaron készítése sajnos nem a legegyszerűbb feladat. Pedig milyen nagyon finom! A whoopi pie kinézetre hasonlít a macaronra. Itt is két korongocskát kell egy krémmel összeilleszteni. A whoopie pie Észak-Amerikában népszerű édesség. Nagyon könnyű elkészíteni, egy egyszerű kevert tésztát kell habzsákban megfelelő méretűre nyomni, megsütni, tölteni, összeragasztani és kész. Számos töltelék félét használhatunk a fagylalttól a csokikrémen át a lekvárig. Az alábbi receptben vanílíás mascarpone krémet használtam a tölteléknek. Elkészítési idő: 30 perc. Sütés: 15-30 perc

Hozzávalók kb 20 whoopie-hoz:

Lukács Enikő

250 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
10 cl tej
¼ kávéskanál só
100 g puha vaj
120 g cukor
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl

Töltelék:
250 g mascarpone
20 g vaníliás porcukor (Kotányi)
20 g porcukor

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A cukrot és a vajat egy tálban verjük habosra, keverjük hozzá a tojást.Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliás cukrot. Keverjük a vajas-cukros keverékhez a tejjel együtt, majd adjuk hozzá a tejfölt. A tésztát tegyük egy nyomózsákba fél centiméter átmérőjű nyomófejjel vagy egy fagyasztásra alkalmas zacskóba, melynek egyik sarkát levágjuk, úgy hogy fél centiméter átmérőjű nyílást kapjunk. Két sütőlapra helyezzünk sütőpapírt és a nyomózsákból nyomjunk kicsivel kisebb, mint 10 forint nagyságú halmokat kétszeres távolságra egymástól. Süssük a whoppie-kat 10-15 percen keresztül, majd hagyjuk a sütőpapíron kihűlni. A töltelékhez a mascarpone sajtot keverjük össze a vaníliás porcukorral és a sima porcukorral. A megsült tészták felét töltsük meg a krémmel, majd ragasszuk össze a tésztakorongok másik felével. Selyempapírral bélelt dobozba csomagoljuk, vagy ha nincs dobozunk, egy keményebb kartonlapra helyezzük sorba a whoopie-kat, majd csomagoljuk celofánpapírba, melyet egy szép szalaggal kössünk át.

Lukács Enikő
(www.gastronomica.hu, retrogasztro)