Karácsonyi ajándékok a konyhából
Aranyvasárnap, utolsó roham a plázákban, last minute jeligére megveszünk mindent, ami elénk kerül. Pedig nagy örömet szerezhetünk magunk készítette, apró ajándékokkal is – a konyhából.
Könnyen beszerezhető, egyszerű hozzávalókból gyorsan mutatós, illatos, ízes meglepetéscsomagokat készíthetünk. Íme karácsonyi tippjeink!
Fűszeres karamell szirup
Ez a szirup kiváló fagylaltra, parféra, gyümölcsökre öntve, joghurthoz keverve, tea, limonádé ízesítésére, de még húsokhoz,salátákhoz is passzol. Elkészítési idő: kb. 30 perc.
Hozzávalók:
1 db üveg palack
300g porcukor
½ citrom leve
1 vaníliarúd
1 kb. 5 cm hosszú friss gyömbér darab
A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk négy szeletre. A cukrot öntsük egy lábasba és adjunk hozzá 8 cl vizet, a fél citrom levét és a feldarabolt gyömbért. Vágjuk fel hosszában a vanília rudat, kaparjuk ki a belsejét. De ne dobjuk el, tegyük ezt is a lábasba. Alacsony lángon forraljuk fel keverés nélkül. Amikor a cukor megolvadt, s kezd borostyán színűvé válni, akkor keverjük meg, hogy egyenletesen szép barnává karamellizálodjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kevergetés mellett apránként öntsük fel 20 cl vízzel. Tegyük vissza a tűzre,melegítsük még 5 percig. A gyömbérdarabokat és a vaníliarudat vegyük ki a szirupból. Egy jól zárható, tiszta üvegbe helyezzük el a vaníliarudat és öntsük rá a karamell szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd zárjuk le az üveget és szobahőmérsékleten tároljuk. Csomagoljuk celofánpapírba, kössünk át a nyakát szalaggal.
„Csináld magad” keksz
Észak-Amerikában nagyon népszerű a befőttes üvegben átadott „Csináld magad” sütemény. Főleg muffinok és kekszek száraz hozzávalóit rétegezik benne. Szépen mutatnak a különböző színű és anyagú hozzávalók az átlátszó üvegben. Az ajándékot óvatosan kell szállítani, hogy a szép rétegezés megmaradjon! Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók: 750-1000 ml-es befőttesüveg. Egy darab fehér vagy színes papír, amire az elkészítés leírása kerül. Ez lehet egy kisebb karton lap vagy bármilyen egyszerű papírlap, melyet később feltekerünk. A befőttesüvegbe rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben:
1. 115 g liszt
2. ½ teáskanál sütőpor
3. ½ teáskanál őrölt fahéj
4. ¼ teáskaná, só
5. 80 g mazsola
6. 70 g étcsokoládé apró darabokra vágva
7. 160 g zabpehely
8. 125 g nádcukor
9. 1 rúd vanília vagy fahéj
A vanília rudat vagy fahéjat kössük az üveg nyakához, majd a sütemény elkészítésének és további hozzávalóinak leírását írjuk le a papírlapra, melyet összecsavarva köthetünk a fűszerrúd mellé.
A lapra ezt írjuk:
Hozzávalók:
A befőttesüveg tartalma
115 g puha vaj
1 db tojás
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Az üvegből a cukrot kanalazzuk ki egy tálba, a vaníliarudat vágjuk fel hosszában és a magokat kaparjuk ki és tegyük ezt is a tálba. Adjuk hozzá a vajat, majd keverjük mindezt habosra. Ezután keverjük alaposan hozzá a tojást, majd végül az egész üveg tartalmát. Tegyük a hűtőbe fél órára. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi adagokat egymástól kétszeres távolságra. A kanál segítségével nyomkodjuk le egy kicsit a halmokat és süssük 10-12 percen keresztül. Ez idő alatt a kekszek aranybarnára sülnek, belül meg puhák maradnak. A kartonlapot az egyik felső sarokban lyukasszuk ki, így egy zsineget át tudunk rajta húzni, és könnyedén az üveg nyaka köré erősíteni.
Csokoládés fahéjpálcák forró csokihoz vagy kávéhoz
Ezek a kis csokoládéba mártott fahéjrudak pillanatok alatt elkészülnek. A forró kakaó vagy kávé velük megkeverve igazán finom lesz! Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
Fahéjrudak jó minőségű ét-tej-és fehércsokoládé (1/3 tábla csokoládé kb. 4-5 fahéjrúdhoz elegendő)
Kristálycukor
Sötét nádcukor
A csokoládékat külön-külön vízgőz fölött olvasszuk meg közepesen folyósra. (A fehér csokoládé nehezen olvad, óvatosan bánjunk vele, ne nagyon keverjük, és gyorsan dolgozzunk vele). A fahéjrúd egyharmadát mártsuk az étcsokoládéba, forgassuk az ujjunkkal, hogy ne csöpögjön le, és minél több csokoládé dermedjen a rúdra. Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. A tejcsokoládét is olvasszuk meg. A kristálycukorból 4 evőkanállal tegyünk egy kis tányérra és a csokoládéba mártott fahéjrudat azonnal hempergessük meg benne. (Ha a csokoládét nem olvasztottuk nagyon folyékonyra, ez a művelet könnyen megy, mert a csokoládé nem folyik le a fahéjról, és a cukor jól rátapad.) Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. A fehércsokoládéval is így járjunk el, de itt a nádcukorba mártsuk a fehércsokis fahéjrudat. Sütőpapírral bélelt lapra helyezzük. Hagyjuk őket hűlni, majd csomagoljuk celofán papírba, úgy mintha egy üveget csomagolnánk. Mind a három féle fahéjrúdból négyet kössünk át egy zsineggel (például raffia), majd így csavarjuk be celofánpapírba. A nem mártott végénél ragasszuk le a papírt, míg a mártott résznél kössük át egy masnival.
Szárított paradicsomos, bazsalikomos püspökkenyér
Ha már az édességekre, beiglire, apró süteményekre rá se tudunk nézni, vagy esetleg nem is szeretjük az édességet, íme, egy „püspökkenyér”, mely sós! Elkészítés: 30 perc. Sütés: 45-60 perc
Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
100 g Pannónia sajt
10 cl olívaolaj
10 cl tej
200 g olajban eltett szárított paradicsom (olaj nélküli nettó súly)
6 ág friss bazsalikomlevél (kb.20 levél)
Só, bors
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A lisztet keverjük össze egy tálba a sütőporral. Egy másik tálba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük a liszthez majd óvatosan keverjük össze. A sajtot reszeljük le, a szárított paradicsomot csöpögtessük le (három szép paradicsomot tegyünk félre díszítésnek), és vágjuk kisebb darabokra. A bazsalikomot mossuk, és szárítsuk meg, majd vágjuk fel. Keverjük mindezt a tésztához. Egy 20x10 cm nagyságú püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Tetejére helyezzük el a félrerakott paradicsomokat, és süssük 45-60 percen keresztül. 35 perc elteltével nézzük meg. Ha a tetején lévő paradicsom kezd erősen sülni, fedjük le egy darab sütőpapírral, és így süssük készre. Pálcikával ellenőrizzük a tészta belsejét. Akkor sült meg teljesen, ha a közepébe szúrt pálcikára nem ragad nyers tészta. Rácson hagyjuk hűlni. A paradicsomos kenyeret egy nagyobb sütőpapírba csomagoljuk be, és egy szép szalaggal vagy raffiával, vagy még rusztikusabb kinézet kedvéért spárgával kössük át.
Whoopie pie
A macaron készítése sajnos nem a legegyszerűbb feladat. Pedig milyen nagyon finom! A whoopi pie kinézetre hasonlít a macaronra. Itt is két korongocskát kell egy krémmel összeilleszteni. A whoopie pie Észak-Amerikában népszerű édesség. Nagyon könnyű elkészíteni, egy egyszerű kevert tésztát kell habzsákban megfelelő méretűre nyomni, megsütni, tölteni, összeragasztani és kész. Számos töltelék félét használhatunk a fagylalttól a csokikrémen át a lekvárig. Az alábbi receptben vanílíás mascarpone krémet használtam a tölteléknek. Elkészítési idő: 30 perc. Sütés: 15-30 perc
Hozzávalók kb 20 whoopie-hoz:
250 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
10 cl tej
¼ kávéskanál só
100 g puha vaj
120 g cukor
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl
Töltelék:
250 g mascarpone
20 g vaníliás porcukor (Kotányi)
20 g porcukor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A cukrot és a vajat egy tálban verjük habosra, keverjük hozzá a tojást.Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliás cukrot. Keverjük a vajas-cukros keverékhez a tejjel együtt, majd adjuk hozzá a tejfölt. A tésztát tegyük egy nyomózsákba fél centiméter átmérőjű nyomófejjel vagy egy fagyasztásra alkalmas zacskóba, melynek egyik sarkát levágjuk, úgy hogy fél centiméter átmérőjű nyílást kapjunk. Két sütőlapra helyezzünk sütőpapírt és a nyomózsákból nyomjunk kicsivel kisebb, mint 10 forint nagyságú halmokat kétszeres távolságra egymástól. Süssük a whoppie-kat 10-15 percen keresztül, majd hagyjuk a sütőpapíron kihűlni. A töltelékhez a mascarpone sajtot keverjük össze a vaníliás porcukorral és a sima porcukorral. A megsült tészták felét töltsük meg a krémmel, majd ragasszuk össze a tésztakorongok másik felével. Selyempapírral bélelt dobozba csomagoljuk, vagy ha nincs dobozunk, egy keményebb kartonlapra helyezzük sorba a whoopie-kat, majd csomagoljuk celofánpapírba, melyet egy szép szalaggal kössünk át.
Lukács Enikő
(www.gastronomica.hu, retrogasztro)