Ferran Adrià szerint a sör
Igenis lehet alternatívája a bornak az éttermi vendéglátásban, különösen az úgynevezett borgyilkos ételek kísérőjeként, amikhez nehéz, vagy egyszerűen lehetetlen hozzáillő bort találni.
A többször is a világ legjobbjának választott spanyol étterem, az El Bulli tulajdonos-séfjétől közismerten nem idegenek a szakácsművészettel határos egyéb területek sem. Bemutatkozott már például a molekuláris „koktélológiában”, és dolgozott együtt egy kávés céggel is. A közelmúltban pedig arról kaptunk hírt, hogy a katalán séf egy spanyol sör kifejlesztésében vett részt. A hírek szerint az Estrella Damm – a legpatinásabb spanyol sörfőzde – és Ferran Adrià csapatának – Juli Soler, Ferran Centelles és David Seijas sommelier-knek – kétéves fejlesztő munkája után került piacra az új sör, az Inedit, amellyel az volt az alkotók szándéka, hogy bebizonyítsák: a sör kiléphet a kocsmák falai közül, és elfoglalhatja az őt megillető helyet a csúcsgasztronómiában.
Ennek az elvnek megfelelően az Ineditet elegáns dombornyomott, minimalista fekete, 0,75 literes palackba töltötték, és terveztek mellé az asztalra egy hozzáillő üveg jegesvödröt is, ami garantálja a sör folyamatosan ideális, 4-6°C hőmérsékleten való tartását. A sör típusát tekintve egyébként belga búzasör a kötelező korianderrel és curacaóval, az „Adriàs csavart” pedig egy kis édesgyökér jelenti. Persze a sznobszenzorok is azonnal bejeleztek a piacra kerülést követően, még azok a sommelier-k is elismerően szóltak az Ineditről, akik eddig csak felhúzták a szemöldöküket, vagy elfordultak, ha sört láttak.
Az Inedit szervírozása 4-6°C-ra hűtve, jégvödörben ajánlott. Citrusos és olajos étkekhez, például salátákhoz, ecetes alapú szószokhoz, spárgához, articsókához, rukolához, valamint lazachoz, tonhalhoz és zsíros sajtokhoz javasoljuk fogyasztását. Tessék bátran kipróbálni, már Magyarországon is kapható.