2010. október. 06. 20:30 Sz. J. Utolsó frissítés: 2010. október. 06. 22:29 Gasztro

Tények és tévhitek a tojásról – recept

Most akkor egészséges-e a tojás vagy sem? Együk vagy ne együk? A tojás világnapja alkalmából készült összeállításunkból egy sor érdekes dolgot megtudhatnak, amelyek fényében lehet mérlegelni: igen vagy nem?

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

Tudta-e hogy?
Dripnet
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzítő „jégzsinór”.

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabadtartás – 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás – 3, ökológiai tartás – 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszteroltartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium. Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.

[[ Oldaltörés (Recept) ]]

Van élet a tükörtojáson túl is, nem szólva a hidegtálak unalmas réméről, a kaszinótojásról.

Tojással töltött paradicsom

piazza-piazza.blogspot.com

Hozzávalók (4 főre):
4 szép, nagy paradicsom
4 tojás
4 teáskanál tejföl
2 dkg vaj
2 teáskanál reszelt füstölt sajt
só, őrölt fehér bors, petrezselyem

A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk, besózzuk. A tojásokat elhabarjuk a tejföllel és a reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk. Majd a serpenyőben felolvasztott vajon lágy rántottát készítünk, amellyel megtöltjük a paradicsomokat. Friss petrezselyemmel díszítjük.

Tojásos cékla

Hozzávalók (4 főre):
½ kg főtt  cékla
2 kemény tojás
1 kis fej fehér csemege hagyma
1 dl 10 százalékos ecet
1 kávéskanál méz
friss petrezselyem

A főtt céklát megpucoljuk (gumikesztyű!), apró kockákra vágjuk. A hagymát is felkockázzuk, elvegyítjük a céklával. A tojások sárgáját szétnyomkodjuk, az ecettel és a mézzel alaposan kikeverjük (botmixer). Ebbe a dresszingbe forgatjuk a hagymás céklát. Ráreszeljük a tojások fehérjét, rácsipkedjük a friss petrezselymet.

Tápérték (2 db tojás) a napi szükséglet százalékában

Fehérje: 20 százalék, A-vitamin: 12 százalék, B12-vitamin: 16 százalék, B6-vitamin: 8 százalék, D-vitamin: 12 százalék, E-vitamin: 6 százalék, folsav: 12 százalék, foszfor: 4 százalék, cink: 16 százalék.