Ciberét kínálnak a szilvapálinka mellé
Szarvasi szilvanapok – majdnem olyan szép alliteráció, mint a Szekszárdon születtem. Már a tizenharmadikat rendezték idén.
Hogy a szilváról Magyarországon a legtöbb embernek Szatmár vagy a Nyírség jut-e eszébe, netán Noszvaj ürügyén Heves, azt nem tudjuk, nem is lenne érdemes statisztikázni. Sokkal fontosabb, ha valahol fel tudják éleszteni a régi hagyományaikat, és erre építkezve valami újat teremteni.
Ez történt 13 esztendeje Szarvason is, ahol azóta évről évre megrendezik a maguk kis fesztáját. Ha pedig arra tévedünk, hát örülhetünk neki, mert jól kitalálták. Igazi kisvárosi ünnep, népzenével, kirakodóvásárral, polgármester főztjével, népséggel, katonasággal. De nézzük most csak a szilvát magát.
Először is van itt szilvalekvár, amiből venni kell, ha van otthon, ha nincs. Kisebb-nagyobb befőttesüvegekben vagy szilkében, de biztosan kékfestő vászonnal lekötve. Kapható azért kimérve is. Ha diós szilvalekvárról még nem hallottunk, most megkóstolhatjuk, csakúgy mint a fahéjast. Láttunk hagyományos rézüstben főzést, ahol a néprajzból ismert "vitorlás" keverővel keverték a pöfékelő lekvárt.
Aszalt szilva készítése |
A szilvát soha nem mossuk meg, csak töröljük. Csak és kizárólag egészséges gyümölccsel dolgozunk, ami mentes betegségektől, kártevőktől, sérülésektől. Nagyobb szemeket felezve, a kisebbeket egészben aszaljuk. Amikor szép, napsütéses időnk van, a szilvákat lassan, fokozatosan a napra terítjük, de nem egész nap, alkalmanként 2-3 órát, majd az árnyékba visszük, ahol ismételten csak kiterítjük, naponta többszöri átforgatás mellett. Óvjuk a gyümölcsöket az esőtől, szennyeződésektől, és minden más szabadban fellelhető élőlénytől, ami kárt tehet benne.
Amikor úgy látjuk, hogy kellően megaszalódott – a gyümölcs húsa elvesztette eredeti állagát, megnyomva nem enged lét, nyomásra még rugalmas, nem száraz –, akkor készen vagyunk. Fonott kosárban, vászonzsákban, hűvös helyen, naptól, magas páratartalomtól védett helyen tároljuk. |
Másodszor itt van a cibere. E sokjelentésű szón Szarvason a még híg szilvalekvárt értik. Külön üvegben kapható, akárcsak a fokhagymával töltött szilva. Próbáltuk persze számba és szánkba venni a megszámlálhatatlan sok szilvás gombócot. De hiába kóstoltuk több száz magunkkal, alig látszott kevesebbnek. Kérésre be is csomagolták.
Ha már szilvanapok, természetesen sok helyen kínáltak szilvapálinkát is. Talán jövőre jövedéki adó nélkül olcsóbb lesz, mert jónak jó, azt ellenőriztük. Az aszalt szilvát is szíves szóval kínálták. Látszott és érződött rajta a házi készítés.