Mit ebédelt a first lady a spanyol királynál? – recept
Négy napos dél-spanyolországi, családi vakáció után Mallorcára repült Michelle Obama, hogy eleget tegyen a spanyol királyi pár ebédmeghívásának.
Az amerikai légierő külön gépe vasárnap nem sokkal dél előtt landolt a Son Sant Joan-i katonai bázison, ahonnan páncélozott Chevrolettel érkezett a First Lady a mallorcai Marivent palotába. A spanyol királyi pár immáron 38 éve itt tölti az augusztusi nyári vakációját. Itt látták vendégül többek között Károly herceget és Lady Di-t, a Clinton házaspárt, Gorbacsovot és feleségét.
A nyári rezidencián János Károly igazi mediterrán ebédre invitálta Michelle és Sasah Obamát,az amerikai elnöki pár egyik lányát. Miből állt a menüje a koronás vendéglátóknál? Előételként egy mallorcai sült specialitást tálaltak fel, a tumbet-et. A fogás fő alkotóelemei a mediterrán padlizsán és olívaolaj, valamint az Amerikából származó paradicsom, paprika és burgonya. Ezt követte levesként az igazi spanyol vitaminbomba, a különböző zöldségfélékből készült hideg gazpacho. A népies, egyszerű leves egyébként a mediterrán diéta része. Főételként pedig egy nagyon finom tengeri halfajta, a rombuszhal szerepelt a menüben. A „királyok halára” a Baleári-szigetek nemes boraival koccintottak a vendéglátók és amerikai vendégeik.
Mivel korábban már a gazpacho receptjét közreadtuk rovatunkban, most a tipikus mallorcai nyári ételként számon tartott tumbet (vagy tombet) elkészítését osztjuk meg olvasóinkkal.
Recept
Hozzávalók a tumbethez: 4-5 darab burgonya, két kisebb, zsenge tök, két padlizsán, egy kaliforniai paprika, egy fej fokhagyma, só, bors, olívaolaj, házilag készített paradicsomszósz.
Vágjuk karikákra a megtisztított burgonyát, padlizsánt és tököt, s nagy szeletekre a kicsumázott paprikát. Először egy serpenyőben süssük meg a burgonyát néhány gerezd fokhagymával, majd a padlizsánt szintén fokhagymagerezdek kíséretében. Ezt követően a tököt és végül a paprikát szintén fokhagymával. Mindegyikre sütés közben szórjunk sót és borsot. A sült, lecsöpögtetett zöldségeket egy kerámiaedénybe rétegezzük. Az edény aljára először kevés paradicsomszószt öntünk, s rárakunk egy sor burgonyát, ezután jön a paradicsom, majd a padlizsán,aztán a tök, végül pedig a paprika. A rétegek közé s a rakomány tetejére paradicsomszószt locsolunk. Önállóan, melegen és hidegen is fogyasztják, de közkedvelt köret a sült húsokhoz, halakhoz.