2010 tíz legjobb magyar étterme
A Dining Guide étteremkalauz az idén hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkíti le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a TOP 10 étterem többszöri tesztelése után hozza meg döntését.
Hogy kik kerültek be a TOP 10–be azt június 3 -án az Aranyszarvas étterem teraszán jelentette be Wiszkidenszky András, a zsűri elnöke. Az eseményen a legjobbak közé került éttermek fagylalt különlegességeikkel mutatkoztak be a sajtó képviselőinek és a zsűri tagjainak. A meghökkentő, ám finom kreációk közt olyan szokatlan alapanyagok is előfordultak, mit a szalonna, a sóska, a curry, a paprika vagy a popcorn, amelyekkel fagylalt formájában ritkán találkozni. A puding próbája az evés – reméljük ezek a hideg nyalatok is hamar meggyőznek minden kétkedőt,hogy helyük van ebben a műfajban.
A TOP 10 étterem és a bemutatott fagylaltok
(abc sorrendben)
Rangos elismerés |
A 2004–ben alapított Dining Guide díj igen rangos elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat társadalmi – közéleti személyiségekből, üzletemberekből, diplomatákból álló ínyenc zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének. A zsűri idén majd kétszeresére, 61 fősre bővült, számos blogger és gasztronómiai újságíró bevonásával, így ítélete is megalapozottabb lehet. 2005-ben - majd 2007-ben is - a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem, 2008-ban a Bock Bisztró, míg tavaly a Costes nyerte el az Év Étterme címet, röviddel azelőtt, hogy a Michelin kalauz neki ítélte Magyarország első csillagát.
A díj névadó szponzora 2010-től a Gösser Bock, így a díj neve is Gösser Bock – Dining Guide-ra módosult. |
• Alabárdos – kapros túró fagylalt
• Aranyszarvas – datolya fagylalt
• Babel Delicate – popcorn fagylalt
• Bock Bisztró –dohány és szalonna fagylalt
• Chateau Visz – sóska fagylalt kamilla habbal
• Costes – piquillo paprika fagylalt
• Csalogány 26 – curry fagylalt
• Fausto’s
• Kistücsök – bodza fagylalt
• Onyx – csokoládé és rebarbara fagylalt
A tízes listán szereplő éttermeket a második körben a zsűri tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az év hátralévő részében a Gösser Bock - Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét. Idén a zsűri öt pótjelöltet is állított. Ha év közben a TOP 10 étterem valamelyike bezár, vagy eddig ismeretlen séfet szerződtet, közülük kerül be a tízes csapatba egy, így esélyessé válik az Év Étterme címre is. A 2010-es év „pótkerete": 67 étterem (Székesfehérvár), Arany Kaviár, Arcade Bistro és az Olimpia (Budapest), valamint Enoteca Corso (Pécs).