Az észak-spanyolországi Pamplóna nemcsak bikafuttatásairól híres, immár hetedszer rendezik meg itt a spárgafőzők bajnokságát.
A hivatalos megnevezése szerint VII. Navarrai Spárga Gasztronómiai Versenyre (VII Certamen Gastronómico Espárrago de Navarra) az idén április 26. és május 9. között kerül sor. Az idény közepén - márciustól júniusig tart a spárgaszezon - mind mennyiségben, mind minőségben a legjobbak a „mutatói” a friss spárgának. A Navarrai Autonóm Közösség egyik tradicionális terményének számít ez a csekély kalóriatartalmú, de vitaminokban gazdag, a karcsúsító asparagin sav mellett káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmazó zöldségféle. Termőterületei még Aragóniára és a borairól híres, La Rioja vidékére terjednek ki. A fehér Navarrai Spárga elnevezése 1986 óta, míg márkamegjelölése 2003-tól területi védelem alatt áll Spanyolországban.
A nyersen, párolva, főzve is kitűnő, előételként, levesként, főételként, köretként is igen népszerű fehér spárga errefelé keresettebb és drágább, mint a zöld. Akkor gyűjtik be, amikor még nem bújt ki a földből, s minden esetben kézzel szedik. A jövő héttől az ókori rómaiak óta kedvelt főzőzöldséget Plato Don (úri étel) megjelöléssel 40 navarrai vendéglátóhelyen és étteremben készítik majd megannyi variációban. A legjobb tíz kerül a pamplonai döntőbe, ahol kiderül, hogy hol és ki főzi a legjobb spárgát a tartományban.