Jancsi és Juliska igaz története
A frissen sült mézeskalács mással össze nem téveszthető fűszeres illata jelzi a konyhákban: itt a karácsony.
Sokan vannak, akik a mézeskalácsot hungarikumnak tartják, de a történeti feljegyzések és a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a mézeskalács készítése egyidős a méz használatával, és már az ókorban is ott illatozott az ínyenc rómaiak asztalán. Igaz, sem a rómaik, sem a görögök nem ették meg, vagy csak titokban, mert isteneiknek az állatáldozat helyett inkább állat formájú mézeskalácsot ajánlottak fel (Magyarországon Aquincumban – Óbudán is sok igényesen megmunkált mézeskalács formát találtak).
A Pallas Athéné templomát őrző sárkánynak is mézeskalácsot adtak, és ha érintetlenül hagyta, azt szerencsétlenségre utaló jelnek tartották. A halottak szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki az alvilág istenét, Cerberust. A Biblia is megemlíti Melkisédek zsidó pap kiváló mézes süteményét, így sajnos cáfolnunk kell azt a hiedelmet, hogy a mézeskalács magyar találmány lenne.
A világ sok országában különböző időszakokban és helyi tradíciók szerint készítik a mézes finomságot. Például az angoloknál is nagy hagyománya van a karácsonyi mézes sütésének, ilyenkor készül a Ginger Bread, az emberke formájú, gyömbéres kalács. Amúgy egész évben nagy népszerűségnek örvend az illatos sütemény.
Karácsonyi sütemény. Nem csak látvány © Aréna 2000 Kiadó |
A skandinávok és germánok vaddisznó alakú mézeseket sütöttek a téli napforduló eljövetelekor. A németek körében nemcsak, hogy nagy hagyománya volt a mézeskalácsnak, de Európában is rajtuk keresztül terjedt el. Jancsi és Juliska meséje is német eredetű: két helyi mézesbábos konkurenciaharcának szájhagyomány útján elterjedt története. Katherina Shrader nagyon neves mézeskalács készítő asszony volt, akinek a spessarti erdőben állt a háza. Őt vádolta meg boszorkánysággal kikosarazott udvarlója, Hans Metzler, aki szintén mézeskalács készítő volt, azt állítva, hogy embereket csábít magához, felhizlalja és megeszi őket. Az asszonyt végül a vád alól felmentették, de a feljelentő nem nyugodott bele az ítéletbe, és belökte áldozatát a forró mézeskalácssütő kemencébe.
A magyar mézeskalácsosság az Árpád-házi királyok idején már nyomon követhető – a saját méhészettel rendelkező kolostorokban formákat, mézes italokat és süteményeket is készítettek. A mézes pogácsa és mézesbáb elnevezéseket a 16. században már jegyezték a krónikák. A leghíresebb mézesek magyar nyelvterületen Debrecenben és Erdélyben készültek. Erdélyben fellelhető receptek szerint a mézeskalácsot vadas mártás készítéséhez is használták: a száraz mézest belereszelték a mártásba. Ez a szokás elterjedt az angoloknál is – akik Erdélyből rendelték a kalácsot – és ugyanúgy fellehető a zsidó konyha receptjeiben is.
Az egyik leghíresebb magyar mézes a Tordai mézes pogácsa volt, amelynek termékenyítő erőt tulajdonítottak. A mézeskalácsok, figurák formavilága és fűszerezése nagyon gazdag és tájegységenként változó volt. Nagyon sok kalács a formáról kapta a nevét, például a karcagi korsó, a mézes huszár, a tükrös szív. Ez utóbbihoz, mint szerelmi ajándékhoz, több hagyomány is kapcsolódik. Ha a fiú mézeskalács szívet vett választottjának, és a templom előtt átadta neki, az egyben a lánykérést, a szerelem érzésének kifejezését is jelentette.
A tészta díszítésének nagyon sok lehetősége van, de ezek közül a legismertebb az írókázás, amikor cukorral felvert sűrű tojásfehérje habbal dísztik a figurákat. Manapság a díszítéshez magvakat, cukordrazsét, csokoládét, színezett marcipánt, kandírozott gyümölcsöt, de még színes gumicukrot is használnak. A tésztába a fűszerek közül nagyszerűen illeszkedik a fahéj, a gyömbér, az ánizs, a szegfűszeg, a reszelt narancs- és citromhéj, de nem árt neki egy csipetnyi őrölt bors sem. Manapság már kész mézeskalács fűszerkeveréket is kaphatunk a boltokban. Itthon több helyen is rendeznek mézeskalácssütő versenyt és kiállítást – pár hete Gyulán gyűltek össze a mézeskalács sütők és méztermelők. Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, belőlünk is válhat profi mézeskalács sütő, legalábbis karácsonyra.
Fortélyok |
- A nagyobb méretű formákat tepsiben süssük, így nem torzulnak el. |
Aranyszínű gyömbéres mézeskalács
17 dkg sima liszt
10 dkg méz
6 dkg vaj
1 tojássárgája könnyedén felverve
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
Édes otthon. Könnyen elkészül © Aréna 2000 kiadó |
Díszítő cukormáz
1 tojásfehérje
6 púpozott evőkanál porcukor
A tojásfehérjét kissé verjük fel és folyamatosan adagolva állandó keverés mellett adjuk hozzá a cukrot. Tegyük egy kisebb tálba és fóliával lefedve pihentessük a hűtőben fél órát. Adagoljuk a legvékonyabb csőrű nyomózsákba és díszítsük vele a mézeskalácsot kedvünk szerint.