Miket kóstolgathatunk szombat éjszaka?
Ahogy a nyárelőn a Szent Iván éjszakájához, úgy az őszutón Szent Márton napjához kötődik a legtöbb népi hagyomány. Az idén első alkalommal, november 14-re meghirdetett Múzeumok Őszi Éjszakája is ennek az ünnepkörnek a jegyében zajlik. Rendhagyó helyszíneken, sok, ízes gasztronómiai programmal.
Az csak természetes, hogy a Budai Vár Királyi Borház és Pincemúzeumába kora délutántól éjfélig a bor a főszereplő, ezúttal a Somlói Borlovagrend Klub közreműködésével. A pintérmesterséget bemutató új kiállítás megnyitóját sajtok, mangalica- és szürkemarha-ételek kóstolójával kötik össze.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, azaz a Vajdahunyad vár egész napos Márton napi mulatság helyszíne zenével, tánccal, libás falatokkal, borvásárral, pincészetek bemutatójával, kézműves vásárral. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum délután 5-től este 8-ig Vacsoraidőben címmel, tíz perces előadások keretében érdekes utazásra invitálja a látogatókat: Vacsora a bakon, a Zeppelinen, az Orient Expresszen, a gőzhajón, a remízben. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában élőzenés újborkóstoló-és vásár lesz, este 8-kor Csoma Zsigmond tart bortörténeti előadást a Királyok bora, a borok királya címmel.
Az erzsébetvárosi Elektrotechnikai Múzeumba is bevonul a gasztronómia ezen az estén: a Café Noé, hagyományos családi receptek alapján készülő, süteményeit, köztük például a flódnit kínálják a látogatóknak. Az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában sem sokszor fordulhatott elő, hogy újborkóstolót tartanak az udvarában, miként ezen az éjszakán. A Rendőrség-történeti Múzeum is meglehetősen szokatlan helyszín az újbor bemutatáshoz. A Vám- és Pénzügyőr Múzeum meg egyenesen arra szólít, hogy Legyünk skótok! Vagyis töltsük az esti órákat whiskyzéssel, miközben a whiskycsempészés történetéről hallgatunk előadást, megtudjuk mi a különbség whisky és whiskey között és mi köze Burnsnek a whiskyhez, pláne a fináncoknak Burnshöz.
A Szépművészeti Múzeum márványcsarnokában sem kínálnak gyakorta vacsorával. Miként teszi ezt Buday Péter mesterszakács, aki a saját konyhájának libaságait prezentálja a tárlatlátogatóknak. Bevezetésként forralt bor és sült gesztenye a kapunál.
A Néprajzi Múzeumban Finnország vendégeskedik, és kóstoltatja velünk a makkarát, azaz az északi kolbászt, krinolint. A nemcsak kíváncsiaknak, de igazán éheseknek azért ott lesz a libazsíros kenyér paprikával, paradicsommal meg a ropogós libatöpörtyű lilahagymával; a farkaséheseknek pedig ludaskása házi savanyúsággal, fokhagymás libacomb párolt káposztával, kemencés sólet libamellel. Aki késő este még nem retten vissza a finom, de nehéz falatoktól, az biztos nem lekvár, és benevezhet a Ne légy lekvár! versenyre,ha nem felejt el magával vinni a spájzból egy dunsztos üveget házi nyalánksággal.
Nemcsak Budapesten, de számos vidéki múzeumban is együtt kínálják november 14-én a szellemi táplálékot és az asztalra valót. A keszthelyi Georgikonban gesztenyét sütnek, forró italokat, kemencében sütött ludas étkeket ajánlanak a tárlatvezetések mellé. A kőszegi Jurisics várban újbor kóstoló, libacombsütés nyílt tűzön – fűszerek a várkertből. A mezőkövesdi Matyómúzeumban gyógynövényes teázás, a nyírbátori várkastélyban parázson sült krumpli és Zsindelyes pálinka, az ózdi városi múzeumban molnárkalács sütés, a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban forraltborozás, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban diószüret-diópörkölés, grillázskészítés.
Tiszavasváron a Vasvári Pál Múzeumban gyertyafényes borvacsora bárzongoristával. Túrkevén a Finta Múzeumban a Kevi gyümölcs ereje, azaz házi párlatok versenye és kóstolója libazsíros uzsonnával. A tatai Kuny Domonkos Múzeumban Márton-napi étel-italkóstoló és vásár, mézeskalács sütés nagyanyáink receptjei alapján. Szolnokon a Damjanich János Múzeumban kukoricázás: kukoricás ételek bemutatója, főzőverseny, kukoricapattogtatás. S folytathatnánk a sort, hiszen ezen az éjszakán 33 fővárosi és 47 vidéki múzeum várja az érdeklődőket.