Bodzaszörp: jól bevált receptek
A piacokon hiába is keresnénk, viszont úton-útfélen körülöttünk ringatózik, ingerkedik a bodza. A tenyérnyi virágok vázában is jól mutatnának, de tegyük inkább üvegbe.
Hogy mikor feledtük el a bodzaszörpöt, nem tudom, de azt igen, hogy néhány éve újra felfedeztük. Jönnek-mennek, cserélődnek a nagymamák, nénikék, barátnők recípéi. S egyre többször fordul elő, hogy a kertvendéglők, trendi bisztrók, retro kávéházak pincérei diadalittas mosollyal ajánlgatják a szezon különlegességeként. Pedig nincs az a megátalkodottan anti-háziasszony, vagy háziember, amelyik olyan nagyon mellé tudna nyúlni a bodzának, ha már úton-útfélen helyett valamely kipufogógáz mentes helyről a konyhába menekített pár darab, jókora, illatozó virágot. A receptek is legfeljebb a felhasznált cukormennyiség és tartósítószer dolgában árnyalnak egymástól, de persze mindenkinek meglehet a tuti.
Én például az apósoméra esküszöm. Íme!
Bodzaszörp
Hozzávalók: 6-8 bodzavirág, 5 l víz, 3/4 kg cukor, 1 felkarikázott citrom.
Kiváló alapanyag. Olcsó innivaló |
Tipp: ha jégkockatartóban lefagyasztunk a bodzaszörpből, akkor bármilyen koktélt vagy csak egy pohár ásványvizet is megbolondíthatunk vele. Pláne, ha egy citromfű- vagy mentalevelet is beledobunk. Ha a citromkarikák mellett - helyett citromsavat vagy citrompótlót használunk, akkor tartósabb lesz a szörp.
Bodzaszörp, de mindjárt
Ha már rávettük magunkat a szörpgyártásra, de nincs türelmünk napokig dédelgetni, akkor egy kicsit variáljuk: marad a bodzavirág, citromkarika mennyiség, csak éppen egy befőző fazékba rakjuk. Közé keverünk 1 kg kristálycukrot, ráöntjük az 5 liter vizet és felforraljuk. A forrástól számítva pedig még csendben 5 percig főzzük. Közben szárazon megpirítunk (nem leégetjük) 4 evőkanál kristálycukrot, amit alaposan elkeverünk a bodzás levünkből 2 decivel, és az így nyert szirupot visszasegítjük-elegyítjük a fazékba. Na, ekkor zárjuk el a gázt (kerámialapot, indukciós tűzhelyt, lávakövet, mit tudom én mit, így a 21. században).
A langyosra hűlést itt is meg kell várnunk, és szükségünk van a kézügyeségünkre vagy egy ráérő családtagra, bodza-fan barátra. Mert a fazék bodzás tartalmát finom szűrön át kell engednünk, felfogván alkalmatos valamibe a levet, amit már meregethetünk is a hűtőben sorakoztatható üvegekbe. Ez is eláll legalább 3 hétig, viszont még aznap szörpölhető.