Nyaljunk sört!
Pár évvel ezelőtt még csak eszement divathóbortnak tűnt, mára azonban valóság lett. Lehet, hogy a sörfagylalt lesz 2009 nyári slágere?
Nem kizárt, hogy évtizedek múlva az áttörés éveként fogják az ideit emlegetni a gasztrotörténelem lapjain: az az esztendő, amikor a sörök már nem csak az itallapokra kerültek fel, hanem a jeges desszertek egyik meghatározó elemévé lettek. Néhány éve ugyan megjelentek a sörrel készült szörbetek és fagylaltok, de erre a legtöbben még csak mint a séfek múló hóbortjára tekintettek.
Mézes, szedres, búzasörös |
Kicsit közelebb, Prágában az U Medvidkůban és a Pivovar u Bulovkyban kóstolhatjuk meg a sörfagylaltot. Az utóbbi helyen komlózás – és erjesztés – előtti sörcefréből készül a többféle ízesítésű fagylalt, amely emiatt kesernyés ízkomponenseket nem tartalmaz, és hozzáadott cukor nélkül készül.
Újabban akár otthon is elnyalhatunk már egy sörös fagyit, megvehetjük, mint bármilyen más gyári jégkrémet. Elsőként az angliai Newcastle Brewery (a Doddington fagylaltüzemmel karöltve) kezdte forgalmazni. A Newcastle Brown Ale Ice Cream fogyasztói és nagybani kiszerelésben is kapható, igaz, egyelőre csak a tavasztól őszig tartó főszezonban.