2009. április. 28. 07:50 Várkonyi Ádám Utolsó frissítés: 2009. április. 28. 10:06 Gasztro

Kockázatos-e sertéshúst enni?

A világsajtót elárasztó hírek, melyek számos országban azonosított gyanús megbetegedésekről számolnak be, a hentes pultja fölé is nagy kérdőjelet rajzolnak. Kitesszük-e szeretteinket és magunkat akár csekély veszélynek is, ha csülköt eszünk vacsorára?

A válasz megnyugtathat mindenkit: nem hordoz veszélyt a rendesen elkészített sertéshús. A betegség, mint az a WHO aktuális tájékoztató kiadványából kiderül, fertőzött sertésekről kerül át emberekre, közvetlen kapcsolat nyomán. 
 
Így természetesen a vírushordozó állatok potenciális veszélyt jelentenek, meghitt együttlét esetén. Ám abban a nem túl valószínű esetben, ha a hatósági bevizsgáláson átcsúszott, fertőzött húst fogyasztanánk, a sütés folyamán elpusztul a vírus, így nem vagyunk kitéve veszélynek. 
 
Teljes biztonságot az jelent, ha a hús maghőmérséklete a sütés folyamán meghaladja a 70 fokot. Ez nem különleges módszer, efölött a hőmérséklet fölött általában a többi kórokozó is elpusztul.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?