Kockázatos-e sertéshúst enni?
A világsajtót elárasztó hírek, melyek számos országban azonosított gyanús megbetegedésekről számolnak be, a hentes pultja fölé is nagy kérdőjelet rajzolnak. Kitesszük-e szeretteinket és magunkat akár csekély veszélynek is, ha csülköt eszünk vacsorára?
A válasz megnyugtathat mindenkit: nem hordoz veszélyt a rendesen elkészített sertéshús. A betegség, mint az a WHO aktuális tájékoztató kiadványából kiderül, fertőzött sertésekről kerül át emberekre, közvetlen kapcsolat nyomán.
Így természetesen a vírushordozó állatok potenciális veszélyt jelentenek, meghitt együttlét esetén. Ám abban a nem túl valószínű esetben, ha a hatósági bevizsgáláson átcsúszott, fertőzött húst fogyasztanánk, a sütés folyamán elpusztul a vírus, így nem vagyunk kitéve veszélynek.
Teljes biztonságot az jelent, ha a hús maghőmérséklete a sütés folyamán meghaladja a 70 fokot. Ez nem különleges módszer, efölött a hőmérséklet fölött általában a többi kórokozó is elpusztul.