A kiadós reggeli – receptek
A reggeli étkezés jelentőségét csak a legádázabb diétaguruk kérdőjelezik meg, de zöldségnek, gyümölcsnek ők sem mernek tilalomfát állítani. Nincs mese, a napot fel kell turbózni. Sokszor azonban marad egy üres kávé vagy tea, kutyafuttában egy keksz. Kevés az időnk a reggeli rohanásban főzőcskére, komótos falatozgatásra. Gyors receptek, megszokott, jól bevált ízekkel.
Ahhoz, hogy az ember elkészítse a reggelijét, majd normális tempóban elfogyassza, húsz - harminc percre van szükség. Komolyabb gyakorlattal ez csökkenthető. Viszont minek? Rányomja a bélyegét a napunkra, hogyan indultunk neki. Ha rá tudjuk szánni a szükséges fél órát az agyunk és a szervezetünk normális működési szintjének elérésére, akkor könnyebben fog menni a nap további része is.
Az itt közölt receptek egyszerűek, gyorsak, jól ismert ételek leírásai. Csak össze kell párosítani őket az aktuális hangulatunknak megfelelően, és már kaphatjuk is elő a serpenyőt. Sokan vannak, akik nem szeretnek reggel nagyokat enni, de unják a pirítóst meg a müzlit. Az alábbiakból akár egy gyors, laktató tízórait, ebédet is össze lehet dobni. Mindenképpen fogyasszunk hozzájuk sok friss zöldséget. A receptek négy személyre szólnak.
Bundáskenyér tejföllel
A jó alapanyag |
só, bors, olaj és vaj a sütéshez.
A kenyér esetében azért jó, ha szikkadt, mert több tojást tud magába szívni. A tojásokat felverjük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Belefektetjük a szeleteket, hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd fordítunk rajtuk egyet, és hagyjuk tovább. Serpenyőben olajat hevítünk, beletéve egy diónyi vajat is. Mikor már buborékok keletkeznek a zsiradékon, beletesszük a kenyérszeleteket. Mindkét oldalát arany barnára sütjük, lecsöpögtetjük a fölös olajat, ha kell utána sózzuk, s már ehető is. Tunkoljuk a tejfölbe.
Mézzel fényezett fokhagymás sült császár
Hozzávalók: 20 dkg császárhús, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 ek méz, bors.
A császárhúst fél centi vastag katonákra vágjuk, majd serpenyőbe téve, közepes lángon pirítani kezdjük. A fokhagymát egészen finomra vágjuk. A piruló császárt megborsozzuk, majd mikor az egyik oldala már szép piros, megfordítjuk, és kis borsot szórunk a másik oldalára is. Nem kell túlzásba esni, de azért kerüljön rá, mert ezt a négy összetevőt egymásnak teremtették és harmóniájuk a legfinnyásabb lelkeket is jóváhagyásra bírja. Mikor már pirulóban a hús, de egy gondolattal még jobb színt kell kapnia, rákerül a méz. Összerázogatjuk a serpenyőt, hogy mindenhova jusson mindenből . Mikor már majdnem jó, hozzáadjuk a fokhagymát, összerázogatjuk, fél percig még sütjük, majd élvezzük a csodát. Jó alapanyagokból mennyei étel.
(Egy tökéletes) Tojásrántotta
Hozzávalók: 8 tojás, 1 kis fej hagyma, 5 dkg vaj (2 ek bryndza, avagy juhturó, vagy1 szelet juhsajt), 2 szelet bacon, só, bors.
Tojásrántotta készül belőle |
Paradicsom balzsamecetben
Hozzávalók: 4 nagy szem paradicsom, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, 1 kk kanál olívaolaj, só, bors, pár levélke bazsalikom.
A paradicsomokat megmossuk, csumájukat kivágjuk, magos, leves részüket eltávolítjuk. Ezt követően kockákra vágjuk. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a balzsamecetet. Kevés olívaolajjal, frissen morzsolt bazsalikommal még kicsit megbolondítjuk. Pirítóssal fogyasztjuk.