2009. február. 24. 15:36 MTI Utolsó frissítés: 2009. február. 24. 15:17 Gasztro

A bejgli és a dobos torta védelmére készülnek a cukrászok

Üzleteiket saját védjeggyel, a bejglit és a dobos tortát pedig az élelmiszerkönyvben rögzített előírásokkal védenék meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai.

A még mindig nemzeti iparnak számító, vagyis többnyire külföldi résztvevők nélkül működő hazai cukrászipar legnagyobb konkurensei a nagy áruházláncok. A magas színvonal megőrzése és a valódi cukrászkészítmények védelme érdekében - a sokszor "takarmányszint közeli minőségű" áruházi termékek ellenében - idén védjeggyel látják el a szakmai testület tagjainak üzleteit - mondta Pataki János elnök a testülelet zalakarosi éves közgyűlésén. 
   
A több mint 400 tagot számláló érdekvédelmi szervezet a karácsonyi szezonra a bejgli, valamint a jövőre 125 éves dobos torta minőségi védelmét is célul tűzte ki. Az élelmiszerkönyvben kívánják rögzíteni az elkészítésükhöz szükséges összetevőket és elvárásokat, így elkerülhetők lennének, hogy "bejgli nevű pótsütemények" kerüljenek forgalomba a tartalmas és minőségi készítmények helyett.
   
Pataki János szerint a gazdasági válságot a cukrász szakmában egyelőre nem lehet számokkal kifejezni, de érzik a fogyasztás szűkülését, ezért keresik azokat a technikákat, amelyekkel ezt meg lehet állítani. Elbocsátásokkal, üzletbezárásokkal nem oldódik meg a helyzet, de ha valaki képes innovációra, megújulásra, új piacok keresésére és új termékek bevezetésére, be tudja hozni a vendégeket az üzletbe, vagy legalább meg tudja tartani eddigi vásárlóit.
   
Nagy problémának tartja ugyanakkor, hogy nincs egyetlen adatuk sem arról, valójában hány cukrász dolgozik Magyarországon. Sem a szakmai statisztikák, sem a hatóságok nem rendelkeznek információkkal, ezért azt tervezik, hogy felmérést készítenek a szakmai adatokról.
   
A szakoktatás terén is változásokat szorgalmaznak, a cukrászmester például a jelenleg az országban működő mintegy 80 cukrászképző hely felét bezáratná, mert számos helyen nagyon alacsony szintű az oktatás színvonala és az oktatók képzettsége.