Gyertyafényes vacsora - legényfogó receptek
A Valentin nap hazai megünneplése nagyjából egyidős a rendszerváltással. Február 14-hez, azaz a Bálint naphoz azonban több régi magyar népi hiedelem, szokás is kötődik.
Az egyik szerint, aki fehérnép kíváncsi a leendő férjére, nem kell mást tennie, mint Bálint napot megelőzően a temetőben sétálni, és éjfélkor megpillanthatja jövendőbelijét. Ha pedig a leány a jeles napon kilenc almamagot csempész szíve választottja zsebébe, egy éven belül meg is tartják az esküvőt.
© Kádár Mónika |
Hogy ezekből Valentin nap lett, az Celasius pápa felelőssége, aki elrendelte, hogy a pogány ünnepeket egy nappal korábban, a hite miatt 270-ben kivégzett Szent Valentinre emlékezve tartsák meg. Egyes nézetek szerint az ünnep annak köszönheti fennmaradását, hogy sokan a szent nevét összetévesztették a normann-francia galantin szóval, ami szerelmest jelent. Így Szent Valentinra úgy tekintenek, mint a szerelmesek védőszentjére.
Mára almamagdugdosás és szíjcsapkodás helyett sms-eket küldözgetnek egymásnak a szerelmesek. A férfi virággal kedveskedik ügyeletes szíve választottjának, aki szívecskés desszerttel viszonozza az öröknek vélt érzelmeket.
Egyre több vendéglátóhelyen gondolnak ezen a napon a szerelmesekre alkalmi menüvel. De az otthoni vacsora is ünnepivé avanzsálódik gyertyafénnyel, pezsgővel, nemes borokkal. S mi sem természetesebb, mint hogy ha igazán fontos nekünk valaki, akkor nekilátunk a főzésnek, aztán jöhet a romantikázás.
Egy jó Valentin-napi menü nemcsak a szájnak, de a szemnek is meg kell feleljen, hogy lenyűgözzük szívünk választottját. Hatásos, ha performansszá alakítjuk a dolgot, sürgünk-forgunk, látványkonyhát produkálunk. Az előkészítési munkákat érdemes a színfalak mögött előbb elvégezni, hogy a „műsor” idejére csak a hókuszpókusz maradjon. Nem szabad nehéz fogásokkal készülni, mert akkor a vacsora végeztével könnyen hoppon maradhat a szakács. A lényeg, hogy kedvesünk ízlése, habitusa szerint válasszunk, váltogassunk klasszikus és könnyed fogásokat.
Legényfogó leves
Hozzávalók: 10-10 dkg zöldborsó, gomba, leveszöldség, 30 dkg csirkemell és csirkemáj, 1 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, vöröshagyma, olaj, só, fehér bors, tárkony, citromlé, adagonként 1-1 főtt fürjtojás.
Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ha megpirult, hozzáadjuk a kockára vágott mellet, majd néhány perc múlva az apró darabokra vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk, majd felöntjük egy liternyi húslével. Mielőtt készre főznénk, az utolsó öt percre tesszük bele a kockára vágott májat és a feldarabolt gombát. Végül lehúzzuk az edényt a lángról, belekeverjük a tejszínt, a tejfölt és a kanálnyi tárkonyt, majd visszatéve egyet forralunk a levesen. Fogyasztás előtt keverjük bele a citromlevet, tálaláskor a tányérba pottyantunk egy fürjtojást.
Libamáj kalácson sült almával és fűszeres mangó salsával
Hozzávalók: 2 szelet szép, konyhakész libamáj, 2 szelet kalács (libamáj átmérő szerint), 2 karika alma, diónyi vaj, 1 megtisztított, apróra vágott mangó, 10-12 szem mazsola, 1 evőkanál melegített méz, ízlés szerint bors, só, kurkuma, őrölt gyömbér, szerecsendió, chili.
Először a salsát készítjük el. A mangót összekeverjük a mazsolával, a mézzel, és a só, bors kivételével az összes fűszerrel. Míg az ízek összeérnek, egy serpenyőben vajat hevítünk, közepesen erős lángon megsütjük az almakarikákat. 1-1 perc elég lesz oldalanként. Kivesszük, melegen tartjuk, s jöhet fél-fél percre a libamáj a serpenyőbe. Végül megpirítjuk a kalácsot. Tálaláskor a tányér közepébe ültetünk egy szelet kalácsot, rá egy karika sült almát, arra a libamájat, amelyet frissen őrölt borssal, durva szemcsés sóval szórunk meg. A kis torony köré halmozzuk a mangó salsát.
Gorgonzola birsalma pürével és fenyőmaggal
Hozzávalók: 10 dkg érett gorgonzola sajt, 4 evőkanál birsalmakompót, 1 kis kanál melegített méz, 1 evőkanál pirított fenyőmag.
A sajtot két szeletre vágjuk, tányérra tesszük. De ezúttal nem pont a közepére, mert oda a gyümölcspürét halmozzuk. Roppant egyszerű: a kompótot pürésítjük, a mézzel elegyítjük. Harmadik elemként kis kupacot építünk a tányérra a fenyőmagból.
Kovács Gábor – Várkonyi Ádám