2009. január. 09. 19:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. január. 09. 17:05 Gasztro

A világ legjobb csokoladékészítői

A csokoládékészítés hagyományos fővárosai Párizs és Brüsszel. Emellett azonban számos nagyvárosban találunk olyan üzleteket, amelyben művészi szintre fejlesztették a bonbonok készítését.

A Financial Times gyűjtése alapján sorra vettük London, New York, Párizs, Brüsszel leghíresebb csokoládékészítőit, illetve édes különlegességeiket. 

London

William Curley

Bonbonkínálat. Művészi szinten.
© sxc.hu
Mr. Curley azzal büszkélkedhet, hogy az elmúlt két esztendőben őt választották meg hazája legjobb csokoládékészítőjének. A díjat a neves Academy of Chocolate ítéli oda. A Mr. Curley által készített „couture” csokoládék olyan kifinomult ízekkel operálnak, mint a rozmaring & olíva olaj, vagy a japán fekete ecet.

Paul A Young

A London üzleti negyedében működő bolt korábban gyógyszertár volt. Mr. Young a berendezésének jelentős részét érintetlenül hagyta. Ma az üvegbödönökben és márványpultokon csokigyógyszerek találhatóak a környék üzletemberei számára. A legkeresettebb ízek között található: a chili, a 10 éves Glenmorangie whiskey, a pezsgős szarvasgomba, és a Maldon só is. Utóbbi a bolt legkeresettebb árucikke. Akad egészen bizarr kreáció is: a Marmite-al töltött bonbon. Ez az Egyesült Királyságban népszerű barna, ragacsos paszta a sörfőzés melléktermékeként jön létre, egyfajta élesztőkivonat. Íze fanyar, sós, umamis jegyeket hordoz.

Demarquette

A Marc Demarquette által készített ganache messze földön híres. De mi is az a ganache? A szó francia, jelentése tejszínnel simára dolgozott csokoládé. A félig kínai, félig francia, Londonban felnőtt mester finomságaiban a fúziós jegyek a meghatározóak. Arab kávé, pirított kardamom, valamint fahéj. Friss menta, zöld tea, és egy kevés méz. Az Earl Gray ízesítésű ganache Tregothnan levelekből készül, amely az egyetlen Egyesült Királyságban termesztett fajta.

New York

Kee’s chocolates

Keeling Tong 2002-ig pénzügyi karrierjét építgette, majd gondolt egy nagyot, és nyitott egy kis csokoládé manufaktúrát a SoHo-ban. Azóta minden nap saját kezűleg készíti bonbonjait. A recepteket még alkalmazottjaival sem osztja meg, minden egyes adagot ő készíti el, a segítők csak a végső fázisokban vesznek részt. Ez az ünnepi időszakban napi 16 óra munkát jelent a hölgynek, akinek leghíresebb finomságai között olyan ízeket találunk, mint: crème brûlée, passiógyümölcs és pezsgő, chili, sáfrány, gyömbér, és télen a vörös áfonya, valamint a sütőtök.


Második rész (Oldaltörés)


Brüsszel

Pierre Marcolini

Eltérően a kis manufaktúráktól, Marcolini úrnak hat országban vannak üzletei, így természetesen más volumenben készülnek termékei, ám van egy specialitása. A nagy többségtől eltérően nála a kakaóbabnál indul a folyamat. A legtöbb manufaktúra készen vásárolja az alapanyagot az olyan cégektől, mint a Valrhona. Mr. Marcolini szerint így tudja garantálni a legmagasabb minőséget.

Passion Chocolat

Kisebb, és kevésbé ismert a híres riválisnál, de jelentős rajongótábora van. A Passion Chocolat hagyományos bonbonokat gyárt, amelyek kedvelői szerint felveszik a versenyt a Marcolini féle csodákkal. A 62 éves tulajdonos, Massimo Ori tavaly vette át a céget, korábban mérnökként dolgozott. Különleges gyümölcsös ízesítéseket találhatunk itt, mint például a grapefruit, passiógyümölcs és a málna.

Párizs

Jean Charles Rochoux

A 36 éves Rochoux kreativitásáról híres. Rendhagyó különlegességei hírnevet szereztek nehezen fellelhető üzletének. Néhány példa: gesztenyekrém, rózsa és bazsalikom, dohánylevél, Maker’s Mark whiskey.

Patrick Roger

Mr. Roger valamelyest a szakma renegátjának számít. Ez rögtön érthetővé válik, amikor a látogató szembesül a St. Germain-i üzletének ablakában tornyosuló 300 kg-os csokoládé-jegesmedvével. Az ízesítései sem éppen szokványosak. Példaként említhető az ázsiai szezámmag vagy a mentás citromfű. Mindezek ellenére védjegye, a le cube-nek, azaz kockának nevezett alkotás egy meglepően hagyományos, mandulás praliné. Decemberben Roger újítása a dekadens „truffle à la truffle” (gyakorlatilag szarvasgomba szarvasgombával) volt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 06. 19:30

„Nem tudtam, mi a baj velem” – sok nő számára jött el a megváltás azzal, hogy kiderült, az ADHD nem válogat a nemek között

Bár úgy tűnhet, hirtelen mindenki figyelemzavarral küzd, a nők a valóságban gyakran aluldiagnosztizáltak és -kezeltek, ha ADHD-ról van szó. Ennek rengeteg oka van, az egyik az, hogy esetükben a tünetek radar alatt maradnak, ők pedig csendben szenvednek, és igyekeznek megküzdeni az elvárásokkal, amelyek az iskolában, majd a munkahelyen, illetve családban nehezednek rájuk.