Kaszás Attila palócgulyása - recept
Kaszás Attila színművész kivételes tehetség, kivételes ember volt. Talán nem tudják túl sokan, de kiválóan főzött. Ez minden bizonnyal családi hagyomány, legalábbis azok szerint, akiknek volt már szerencséjük megkóstolni az édesanyja főztjét. Attila messze földön híres palócgulyásának receptjét tesszük ezúton közkinccsé.
Bográcsos palócgulyás, ahogy Kaszás Attila készítette.
Hozzávalók
2 fej vöröshagyma, 3 ek zsír vagy olaj, 1,5 kg sertéscomb, ½ kg csirkemáj, 2 kg krumpli, 1 kg zöldbab, ½ kg gomba, 4 doboz tejföl, tárkony, víz, só bors.
Elkészítés
A zsíron megdinszteljük a megtisztított, felaprított hagymát, majd a felkockázott sertéscombot pirítjuk rajta 2-3 percig. Ezt követően felöntjük vízzel, és 3 órán keresztül főzzük. Ha a hús már puhul, hozzáadjuk a megtisztított gombát, babot, és a felkockázott krumplit és a csirkemájat. Tárkonnyal, sóval, borssal ízesítjük. Amikor minden összetevő megpuhult, beleöntjük a tejfölt, és végül összeforraljuk.
A Kaszás Attila emléknapot évente Zsigárdon tartják az összegyűlt rokonok, barátok, ismerősök, ahol egy fantasztikus pogácsát kóstolhatnak meg.
Pogácsa (eredeti leírás)
50, vagy 60 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, fél evőkanál só, 6 dkg élesztő tejben felfuttatva. Langyos tejjel rétestésztaszerűre gyúrni. Letakarva 15 percig keleszteni. Sodrás után rákenni a margarint. Úgy hajtogatni, mint a hájas tésztát, háromszor. Minden sodrás után 10 percig keleszteni. A tetejét tejjel megkenni és pici sót rászórni.
(A családi recepteket közreadta: Várkonyi Ádám)