A palackba zárt napfény - koktéltippek
Nem hiába nevezik életelixírnek, avagy az istenek nektárjának: 2000 órányi napsütés minden palackban. A görög legenda, a Metaxa az idén lett 120 éves.
A palackba zárt napfény története 1888-ban kezdődött. Egy fiatal és ambiciózus attikai üzletembernek, bizonyos Spyros Metaxa-nak köszönhetően. Évek óta foglalkozott már italkereskedéssel, de nem volt elégedett sem az italok minőségével, sem a cégének működésével. Ő maga valami olyan italt akart készíteni, amely meghódítja a világot. Sikerült. A Metaxa minden elképzelését felülmúlta. Hamarosan gyárakat vásárolhatott Isztambulban és Odesszában is, és 1900-tól már az Egyesült Államokba szállította nagy tételben az italkülönlegességet, amelyre hamarosan a „repülő brandy” ragadványnév tapadt. Az alapító korai halála nem rendítette meg a márkát, a céget a család leszármazottai vitték tovább. A cég túlélte a két világháborút, 1968-ban pedig még az eredeti üzemet is helyreállították. Mostanra a legnagyobb mennyiségben eladott szeszesitalokat gyártók elitklubjának tagja a görög család. A gondtalan, mediterrán életérzést sugárzó italt 60 országba exportálják. Állítólag Fidel Castronak is a kedvenc itala, talán ez tartósítja.
A Metaxa-készítés viszonylag összetett, és persze több ponton is szigorúan titkos eljárás. Az ital három, Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készül. A mézédes fürtöket hagyják a napon kissé megaszúsodni, majd a belőlük készülő bort tradicionális módon lepárolják. A párlatot kézzel készített, francia tölgyfahordókba teszik, és háromtól - harminc évig hagyják érlelődni. Aztán újabb trükk következik: a nedűt Limnos és Samos szigetéről származó, ugyancsak hosszú ideig érlelt muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Az igazi „top secret”, az ízesítés csak ezután következik. Gyógynövényekből, rózsasziromból és fűszerekből álló titkos keveréken szűrik át, majd újabb 6 hónapos pihenő következik. Palackozás előtt két napig - 6 fokon sokkolják az italt, majd egy utolsó leszűrés, és kész.
A mezítlábas Metaxa háromcsillagos (a csillagok száma az érlelési évek számát jelöli). Ennél előkelőbb az ötcsillagos, és a hétcsillagos változat. A cég nagy gondot fordít arra, hogy mindig előálljon olyan különlegességgel is, amely csak kis szériaszámmal kapható. Így a gyűjtők és Metaxa rajongók sokszor igen mélyen a zsebükbe nyúlnak , hogy megszerezzék a különleges palackokat. Noha a hétcsillagos változat már kellően exkluzívnak számít, van tizenkét éves típus is. Ez a Metaxa Grand Olympian Reserve, vagyis a Metaxa GOR, amelyet a cég az öt esztendővel ezelőtti, 115 éves jubileumra alkotott meg. Kapható még egy tizenöt évig érlelt kiszerelés is, a Metaxa Grande Fine .A szokásostól eltérően nem átlátszó üveg, hanem fehér kerámiából készült, görög motívumokkal díszített palackban forgalmazzák.
A csúcsok csúcsa, a legnagyobb ritkaság ez idáig a harminc évig érlelt Metaxa Private Reserve volt. A 120 éves évfordulóra azonban elkészült az AEN. A mély mahagóni színű, sűrű, magas alkoholtartalmú, méltóságteljes italt decanter formájú, francia kristály palackba töltik, amelyet aranyból készült, elegáns dugóval zárnak. A meglepően súlyos műtárgy valamennyi példánya természetesen sorszámozott, és világszerte mindössze 1888 darab lelhető fel belőle. Magyarországra ötven palackot hozott be a forgalmazó, és várhatóan 900 euró körüli áron értékesíti majd darabját. A jubileumi nemes ital fő különlegessége, hogy ezúttal a Metaxa cég „szívének” számító, egyes sorszámú hordó (Cask No. 1) tartalmát töltötték le. A nagy becsben tartott, Spyros névre keresztelt hordó mintegy 80 éve érleli nemes beltartalmát, amelyhez minden esztendőben hozzáadtak valamennyit, de egyúttal minden kibocsájtott palackba is jutott legalább egy csöppnyi a főhordóból. Most az egész palackot a különleges hordóból töltötték fel, így az AEN-ben keveredő összetevők egy része már nyolcvan esztendeje várja sorsa beteljesülését.
A Metaxát többféle módon fogyasztják rajongói. A borostyán, ámbra, mahagóni, óarany színekben pompázó, mézes, olykor vaníliás-mazsolás felhangú, testes, gazdag ízű, gyümölcsös-fűszeres aromájú ital teret enged a kreativitásnak. Abban egyetértés mutatkozik, hogy az ötcsillagosnál érleltebb, különleges típusokat érdemes önmagukban inni. Szobahőmérsékleten, „kézmelegen”, vagy akár kevés jégen egyaránt élvezetes élmény. A három és ötcsillagos Metaxa viszont számos koktél alapja, és kávé, tea vagy kakaó alapú forró italok egyik összetevője is. Az ötcsillagos változatból készülő, legkedveltebb koktél a gyömbérrel és narancs gerezddel kiegészülő Metropolitan, illetve a tonikos MeToo. A koktélverzióknak azonban tényleg csak a fantázia szab határt.
Fine Hangover
Rouge
2 cl Metaxa3*, 2 cl Créme de Cacao White, 1 cl Créme de Cassis, 2 cl Amaretto, 2 dl eperjuice. A fenti módon készítjük, eperrel diszítjük.
Greek Night
3 cl Metaxa3*, 1 cl Amaretto, 2 cl meggyszirup, 1 cl citromlé, 1,5 dl gyömbér. Az alapanyagokat a gyömbér nélkül, jéggel rázzuk össze a shakerben, és long drinkes pohárba jégre töltjük. Citromkarikával, ribizlivel díszítjük.
D.G. Vanilian Dream
4 cl Metaxa5*, 2 cl Galliano, 1 cl mandulaszirup, 1,5 dl gyömbér. Az alapitalt, a likőrt és a szirupot shakerben összerázzuk, long drinkes pohárba jégre töltjük, majd felöntjük a gyömbérrel. Végül felkeverjük, koktélcseresznyével vagy csokoládé darabkával díszítjük.
A szerző blogja: www.dibbuk.blogter.hu