Kolbászolás a Vencel téren
Nemrégiben felröppent a hír, miszerint a prágai városi önkormányzat fel kívánja számolni a Vencel teret övező kolbászos bódékat. Lett is nagy felzúdulás az egyébként roppant béketűrő prágaiak körében. Többen egyenesen a harmadik defenesztráció eljövetelét vizionálták. Az elöljáróság – okulva a történelmi példákból – gyorsan visszakozott, így a kolbászsütők továbbra is a helyi folklór részét képezik.
Ma már nehéz megmondani, mikor telepedtek meg a kolbászsütő bódék a Vencel téren. Talán a legutolsó nagyobb átépítését követően a 19-20. század fordulóján, de az biztos, legyen monarchia, függetlenség, protektorátus, Varsói Szerződés vagy NATO, a főtér kolbászsütőinek a státusza megingathatatlan.
© Vétek György |
A kolbászosok tehát túlélték ezt a rendszerváltást is, sőt, a forgalmuk igencsak megnövekedett a városba látogató, többmilliónyi turista révén, akik éjjel-nappal hömpölyögnek a Vencel tér széles járdáin. Változás csak annyi történt, hogy a bódék egységes arculatot öltöttek – az egyik globálkóla színeit viselik, korszerűbb eszközökkel szerelkeztek fel, és jobb lett a megvilágításuk, ami mondjuk késő este nem kifejezetten hátrány.
Közönség tehát van, valamelyik bódénál pedig szinte kötelező megállni, s választani a háromféle kolbász közül, vagy esetleg virslit kérni mustárral, tormával, rozskenyérrel, netán valamilyen bundázott húst zsemlébe tuszkolva. Péksütemények, rágcsálnivalók, rágógumi és jégkrémek egészítik ki a kínálatot, meg üdítők és természetesen csapolt - dobozos sörök.
Mivel az árusítóhelyek többsége non-stop üzemmódban dolgozik, kiváló alternatívát nyújtanak reggelizésre, két főétkezés közötti falatozásra ,késő esti pótvacsorára. Télen forró italokkal egészül ki a kínálat.A kávé és tea mellett ott az évszakhoz illő grog, forralt bor és a forralt medovina.