2008. július. 18. 09:00 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2008. július. 18. 13:32 Gasztro

Mediterrán töltött virágok

Hol uborkára, hol tökre hasonlít jobban, ami nem is csoda, hiszen e kettő házasságából született. Többnyire zöld, de előfordul sárga, sárgás-fehér színben is, pláne csíkosan. A kobaktermésű növények családjába tartozik, közeli rokonságot ápolva „szülein” kívül a cukor-és görögdinnyével és a patisszonnal. Ez a cukkíni, cukketti avagy courgettes.

Cukkíni virág, csak ínyenceknek
© Lőrincz Zsolt
A cukkíni eredetéről nem sokat tudni. Állítólag Közép-Amerikában már a Kolumbusz előtti időkben őshonos volt, de Európába nem került át a felfedezések aranykorában. Egyes feltételezések szerint véletlenül látta meg a napvilágot valamelyik mediterrán országban. Tény, hogy legnagyobb termelői és fogyasztói a dél-európai országok, bár az utóbbi fél évszázadban igen kedvelt lett Hollandiában, Németországban, Angliában is. S úgy tűnik, nálunk is. Egyre több kiskertben tűnik fel, mostanság pedig tele vannak vele a piaci standok . Alacsony energiatartalmával (32 kcal/100 gr) a nyár egyik legkönnyebb csemegéje. Főszezonja májustól októberig tart. Az alábbiakban ízelítőt adunk, hogy mi is készíthető a cukkíniből.

Cukkíni saláta

Salátához a legzsengébb, frissen szedett példányokat használjuk fel. Mossuk meg a kis cukkíniket, szabaduljunk meg a a végektől, vágjuk vékony szeletekre. Ha elég apró, nem kell kimagozni sem, hiszen puha magjai fogyaszthatók. Adjunk hozzá apróra vágott hagymát. Pár szem paradicsomot mártsunk tíz másodpercre forrásban lévő vízbe, majd hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockára. Szeleteljünk vékonyra pár friss gombát. Keverjük össze az összes hozzávalót, majd kevés borecettel és olívaolajjal marináljuk. Ízesítsük sóval, frissen őrölt színes borssal és apróra vágott fokhagymával. Még finomabb, ha kerül a salátára pár levél friss zöld fűszer, például oreganó, kakukkfű, borsikafű vagy majoránna. Tehetünk hozzá pár csepp tökmagolajat és balzsamecetet.

Töltött virág

Ha hozzájutunk a cukkíni bokrok friss virágaihoz, nagyon finom előételt készíthetünk belőlük. Amúgy Görögországban, Olaszországban járva sok kisvendéglő étlapján megtaláljuk ezt a fogást. Legalább 12 elég nagy méretű tökvirágra van szükség hozzá. Mossuk meg őket, távolítsuk el a bibéket és szedjük le a külső zöld leveleket. 15 deka főtt darált húsból, 7 dekányi besamelmártásból és 1 felvert tojásból készítsünk tölteléket, fűszerezzük petrezselyemmel, kevés borssal és borsikafűvel. Töltsük óvatosan a tökvirágokba, majd forgassuk palacsintatésztába. Bő, forró olajban süssük ki. Itassuk le róla a felesleges olajat, forrón, ropogósan tálaljuk. Tölthetjük a tökvirágokat juhtúróval, mozarellával és aprított sonkával is, s adhatunk hozzá különböző mártásokat .

Leves

A krémleveshez uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre a cukkínit. Egy fej apróra szelt hagymát pirítsunk meg két evőkanál olívaolaj és egy evőkanál vaj keverékén, adjuk hozzá a cukkínit. Rövid párolás után engedjük fel fél liter marhahúslevessel és forrás után főzzük további öt percig. Kavarjunk hozzá óvatosan két deci tejszínt, ízesítsük borssal, sóval, fokhagymával és kakukkfűvel. Ha ismét forr, vegyük le a tűzről és turmixoljuk össze. Pirított zsemlekockákkal vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.

Töltött cukkíni

© Lőrincz Zsolt
Sok változata ismert, ez az egyik legegyszerűbb. Vágjunk ketté egy közepes méretű cukkínit, távolítsuk el magházát. Sózzuk meg a belsejét, szórjuk meg kakukkfűvel és borssal, majd mikróban pároljuk félpuhára. Közben áztassunk be két zsemlét, nyomkodjuk ki. Adjunk hozzá egy nagyobbacska doboz májkrémet, két egész tojást, borsikafüvet, majoránnát, borsot, sót és kevés apróra vágott kapribogyót. Dolgozzuk jól össze, majd töltsük a kihűlt cukkínikbe. Helyezzük tűzálló tálra, fedjük be 2-2 szelet baconszalonnával, szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal. Dugjuk forró sütőbe és süssük aranysárgára.

Köret

Ha grillezünk, se feledkezzünk meg a cukkíniről. Vágjuk vastagabbra szeletekre, szórjuk meg fűszeres sóval, és hagymával, egész gombával, zöld fűszerekkel együtt bugyoláljuk alufóliába. Így helyezzük a csomagocskákat a grillrácsra. Körülbelül 30 perc kell ahhoz, hogy elkészüljön a húsok ízletes, könnyű körete.