2008. március. 14. 12:42
Szikora Katalin
Utolsó frissítés: 2008. március. 31. 16:09
Gasztro
Vén medve is megnyalja
Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.
Csak rövid ideig juthatunk hozzá © Dripnet |
Az erdőjáró, ám a botanikában kevésbé járatos városlakók legyenek óvatosak, mert a húsos, zöld leveleket könnyen összetéveszthetik a gyöngyvirágéval, ami mérgező. Csak ha közelebb hajolnak, akkor jelzi csalhatatlanul az illat a különbséget. Bezzeg a medvék! Ők nem tévednek. Állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé föltuningolják legyöngült szervezetüket.
Annyi betegségre gyógyír, hogy szinte már gyanús. De táplálkozási és gyógynövényszakértők egyaránt állítják, hogy hatóanyagai jóval erősebben csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, mint a fokhagyma; és ölik a vírust, a baktériumot, javítják a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolják a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.
Ilyentájt kifejezetten javallott a méregtelenítéshez. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle így magasztalta a medvehagymát: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.”
Leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását. Kúraszerűen minden nap lehet fogyasztani, és minden ételbe belekerülhet, amihez amúgy petrezselymet vagy snidlinget használunk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe . Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pestó, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Kellemes alkotóeleme lehet a zöldséges salátáknak. Főzhetünk belőle krémlevest,beledolgozhatjuk grízgaluskába, nokedlitésztába, felhasználhatjuk töltelékekbe.
Van, aki teaként kedveli. Ehhez egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. ,
Tartósításának többféle módja ismert, általában szárítani szokták alacsony hőmérsékleten, vagy olívaolajban, pálinkában eltenni. Boros kivonata pedig gyógyszerként őrzi meg értékeit, akárcsak a közismert fokhagyma tinktúra. Keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé, viszont nincs kellemetlen szaga.
Ízes tippjeink |
1. Reformfasírt medvehagymalevélben: 30-40 dkg reszelt trappista sajtot, 20 dkg reszelt sárgarépát és 15 dkg darált sonkát összedolgozunk, sóval, őrölt borssal ízesítünk. Nedves kézzel pogácsákat lapogatunk belőle. Négyzet alakú, kiolajozott alufólia lapokra körkörösen 10-12 darab medvehagymalevelet terítünk. A közepükbe ültetjük a pogácsákat, virágsziromszerűen ráhajtjuk a leveleket, bebatyuzzuk a fóliába. Előmelegített sütőben, 240 fokon 10-12 percig sütjük. 2.Medvehagymás töltelék húsokhoz: 2 csokor medvehagymát és fél csokor petrezselymet durvára aprítunk. 1 egész tojással, 10 dkg túróval, 3 evőkanál zsemlemorzsával összedolgozzuk. Sóval, mustárral ízesítjük (ehhez is adhatunk kevés darált sonkát). 3.Medvehagyma saláta: 30-40 dkg medvehagymalevelet felcsíkozunk és hozzáadunk 10-10 dkg felkarikázott retket, kígyóuborkát, paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint beleforgathatjuk cukorral, sóval, borssal, fűszerezett majonézes , joghurtos vagy zöldfűszeres,citromos,olívaolajos öntetbe. |
Gasztro
hvg.hu
2008. március. 13. 14:39
Medvehagyma-nap Orfűn
Gasztro
hvg.hu
2008. március. 13. 10:13
Milliók az iloki borospincékbe
Gasztro
hvg.hu
2008. március. 12. 15:04
Reneszánsz ételek
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2008. március. 07. 13:11
Pajtában sült először
Gasztro
Gőgh Csilla
2008. március. 02. 13:51
Fondü,raklett, avagy grillezett sajt
Gasztro
hvg.hu
2008. március. 14. 13:04