2007. április. 20. 07:03
Kovács Gábor
Utolsó frissítés: 2007. április. 19. 21:12
Gasztro
Dublin, a szomjas torkok városa
Az egykor melankolikus írek ma már felszabadultan tudnak örülni és ünnepelni, és minden alkalmat meg is ragadnak erre. Írországban a bárok és a pubok a társadalmi élet szerves részei: az országban eladott sörök 80 százalékát a kocsmákban nyelik el a szomjas torkok, melyekből csak Dublinban több mint nyolcszáz található.
© Gyimesi Zsuzsa |
Arthur Guinness sörfőzőmester ekkor vásárolta meg a meglehetősen lerobbant dublini St. James Gate sörgyárat. Eleinte saját ale-jeit főzte itt, de egy londoni útján megismerte és annyira megkedvelte a porter típusú sört, hogy elhatározta, hogy valami hasonlót készít otthon is. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy amikor 1779-ben bevezette Irországban az új sört, egy új típus született: a különlegesen száraz stout. Fia, akit szintén Arthurnak hívtak, folytatta a családi hagyományokat, és a Guinness sikerét látva, minden más típusnak a gyártását beszüntette.
A St. James Gate sörgyár a 19. század végére a világ legnagyobb sörgyára lett. A Guinness sikerére jellemző, hogy napjainkban a világ 50 országában főzik licenc alapján és szinte a világ valamennyi országában árusítják.
Ha a St. James Gate-ről a belváros felé vesszük az irányt Dublin szívéhez közeledve máris két fantasztikus ír pubba botlunk. Az egyik az O’Donoghue’s, a másik Doheny & Nesbits.
De miért is hangsúlyoztuk ki, hogy igazi ír? Mióta világszerte ezrével nyílnak ír pubok, az írek ezrei pedig már a modern kocsmák, restaurantok és cafék világa felé kacsingatnak, műemléknek járó védelemmel óvják az olyan klasszikus sörözőiket, mint a fent említett kettő.
Természetesen az írek is többféle pubot különböztetnek meg. A városi pub csillogó tükreivel, gazdag faberakásaival, stukkózott mennyezetével alig különbözik az angoltól, az ún. „country pubok” viszont egyszerűségükkel hódítanak, szedett-vedettségük, kacat-díszeik, régi leharcolt bútoraik inkább egy ócskás üzletére emlékeztetnek.
© Gyimesi Zsuzsa |
A XVIII. század elejére Dublin virágzó, pompás város lett. Sorra emelkedtek az elegáns György stílusú házak és erőt sugárzó középületek. A XX. században a György korabeli Dublin nagy részét lebontották és ma erre a virágkorra csak a Liffey folyótól délre fekvőt terület emlékeztet. Itt van Dublin legnevezetesebb épülete a XIII. század elején épült Vár is, mely 1922-ig az angol király rezidenciája volt. Közelében a Dame Streeten ha nem is ilyen historikus, de kedélyesen öreg pubok találhatók – a Hogan, a The Long Hall és a Cassidis, ahol Bill Clinton is megfordult.
A stoutok – a Guinnes, a Beamish és a Murphys – mellett egyre népszerűbb Írországban is a lager sör. Legismertebb képviselője a – szintén Guinness érdekeltséghez tartozó – Harp. A lagereket inkább a fiatalok kedvelik, akik szerint a testes stout az öregek itala. A Harp egy egyszerű lager, semmi sem különbözteti meg kontinentális társaitól.
Természetesen van az íreknek a stuot mellett más sörkülönlegességük is. Az irish red egy enyhén édeskés, vöröses színű, négy százalék körüli alkoholtartalmú ale. Legismertebb márkája a Kilkenny, melyet a Smithwick’s Írország legrégibb sörháza hozott forgalomba 1987-ben, érdekes módon először exportcélokra, hazai bevezetésére csak 1995-ben került sor.
A zugfőzdék kora lejárt (Oldaltörés)
© Gyimesi Zsuzsa |
A művészetek ünnepét Dublinban, június 16-án tartják. Ezt a napot Bloomsdaynek is nevezik, ugyanis június 16-án játszódik James Joyce Ulysses-e, amely a főhős, Leopold Bloom, életének egy napját mutatja be. Az író Dublini emberek című könyvéből hiteles leírást kapunk a dublini kocsmák világáról is. Az általa megírt kocsmák: a Temple Bar, vagy a Mulligan a Poolberg streeten ma is üzemelnek. A Dublini Irodalmi Múzeum, a folyó túlpartján James Joyce mellett még olyan írók életét és tárgyait is bemutatja, mint Jonathan Swift, Yeats, hogy csak a legismertebbeket említsük.
Dublin legújabb kocsmai látványossága az első helyi söröző-sörfőzde is itt a Temple Bar közelében található. A Porterhause 1997-óta szolgálja vendégeit és természetesen klasszikus ír söröket főz, így a Plain Portert, a Redet, a Stoutot és az Oyster Stuotot, amelybe állítólag még magát az osztrigát is belefőzik.
Gasztro
Kovács Gábor
2007. március. 21. 21:20
A hollandok trappistája
Gasztro
Kovács Gábor
2007. március. 21. 12:24
Haxen Király Sörház-Étterem
Gasztro
Kovács Gábor
2007. március. 26. 11:55
Amszterdam, a sörparadicsom
Gasztro
Kovács Gábor
2007. március. 20. 12:12
A jó sör nemcsak ízletes, hanem szép is
Shake
Kovács Gábor
2007. március. 17. 15:27