EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus EUrologus 2021. január. 13. 11:33

Tovább bosszantja az EP a franciákat a Strasbourgtól távolmaradással

2021 márciusáig már biztos nem térnek vissza Strasbourgba ülésezni az Európai Parlament képviselői – jelentette be az intézmény elnöke.

Veszélyes lenne visszatérni a szokásos ügymenethez az aktuális európai koronavírus-helyzet tükrében – véli David Sassoli, az EP elnöke. Ezért a tervek szerint az Európai Parlament március előtt nem tér vissza az uniós alapszerződésben rögzített éves rendes működési ütemhez, melyben havi négy napot a franciaországi Strasbourg városában lévő épületében ülésezik, ahol a legtöbb plenáris ülésnap is helyet kap.

Az EP elnökének szerdán szavazásra bocsátandó tervezete alapján januárban és februárban Brüsszelben üléseznek majd az képviselők, itt kapnak majd helyet a szakbizottsági és plenáris ülések egyaránt. Az EP amúgy a vírus terjedésének megakadályozásával, a képviselők egészségének védelmével, a meglévő utazási korlátozásokkal érvel a szavazás előtt.

A belgiumi Brüsszel mellett a strasbourgi európai parlamenti ülésekre rendkívül büszke mindenkori francia kormány várhatóan ezúttal sem veszi majd jó néven a német–francia határvárostól való távolmaradását a képviselőknek. Emmanuel Macron elnök többször frusztrációjának adott hangot a koronavírus miatt törölt strasbourgi ülések miatt. Az EP amúgy azt ígéri, a szakbizottsági ülések kapcsán támogatni fogja a képviselők virtuális részvételét.

Az EP 2020 októbere óta gyakorlatilag virtuálisan ülésezik néhány brüsszeli képviselői felszólalástól eltekintve. Akkor a franciáknak teendő gesztusként Sassoli leutazott egy 30 perces felszólalás kedvéért a francia–német határvárosba, hogy aztán a mondandója végén visszaadja a szót a Brüsszelben ülésező kollégáinak.

Brüsszel–Washington: újraindítás

Közben szintén az EP-t érintő hír, hogy az Európai Néppárt (EPP) igyekezve rálicitálni a többi európai pártcsoportra máris meghívta Joe Biden megválasztott, de hivatalba csak január 20-án lépő amerikai elnököt. Az utóbbi években az amerikai republikánusokkal Donald Trump miatt igen hideg viszonyt ápoló EPP ezzel szeretné megkezdeni transzatlanti kapcsolatai újrapozicionálását.

Ráadásul a Néppárt elvenné a show-t Biden meghívásával az Európai Tanácstól, melynek elnöke Charles Michel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (melynek európai központja szintén Brüsszelben van) már tavaly november közepén egy telefonhívás keretében közösen invitálták meg a beiktatás előtt álló amerikai elnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.