Élet+Stílus hvg.hu 2023. november. 21. 12:30

Először választottak magyart a világ száz legjobb séfje közé

Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos budapesti Salt étterem séfje 93. lett a The Best Chef százas toplistáján.

Beválasztottak egy magyar séfet is a világ 100 legjobb séfje közé a The Best Chef listáján.

Tóth Szilárd, a budapesti Salt étterem séfje a 93. helyen végzett a toplistán, amelyre 200 jelöltből válogatták ki a legjobbakat „gasztronómiai szakemberek, foodie-k, kritikusok, fotósok” – írja az étterem a Facebookon. A 2017 óta létező listára minden évben 100 új séfet jelölnek, mellettük az előző évben a top 100-as listán szereplőkre adhatják le a voksaikat a The Best Chef szakemberei, illetve az előző év legjobb séfjei és az új jelöltek. (A jelölt séfek önmagukra nem szavazhatnak.)

A Salt azért is büszke erre az eredményre, mert szerintük a zsűri egyszerre nézi a séf kreativitását és a vele dolgozó csapat munkáját.

Hatalmas elismerése ez a csapat többéves munkájának, nagyon boldogok és büszkék vagyunk

– írják.

Magyar szakács korábban csak jelölésig jutott el. Sárközi Ákost és Mészáros Ádámot 2020-ban jelölték, Tóth Szilárdot pedig tavaly nevezték először, de akkor még ő sem jutott el top100-as helyezésig.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2019-ben nyitott Salt 2021-ben kapott Michelin-csillagot. Tóth Szilárd akkor azt mondta: „A Salt Budapest koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba.”

A listán az első helyezést idén Dabiz Munoz spanyol séf nyerte el, aki a három Michelin-csillagos madridi DiverXO konyháját vezeti. A világ második legjobb séfje szintén spanyol. Albert Adriá a korábban a világ leghíresebb séfjének tartott Ferran Adriá testvére, jelenleg a barcelonai Tickets élén áll. A lista harmadik helyére került Ana Ros szlovén séf, akinek étterme, a Hisa Franko idén kapta meg harmadik Michelin-csillagát.

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.