Két év kihagyás után megint megtartotta sommelier-bajnokságát a Magyar Sommelier Szövetség.
A döntőt szoros versenyben Giraldo Juan Sebastian, a Felix Kitchen&Bar assistant head sommelier-je nyerte, Kincses László Dávid, a Tom George Osteria head sommelier-je lett a második helyezeett, míg a harmadik helyezést Pfeiffer Balázs, az ausztriai Werzer’s Hotel Resort Pörtschach sommelier-je érte el.
Az elődöntő résztvevői első körben írásbeli feladatokat oldottak meg, és sor került egy dekantálás – azaz borszellőztetés – feladatra is, amelynek eredményeként a döntőben már csak három sommelier folytathatta a versenyt.
Nekik többek között arról kellett számot adniuk, hogy hogyan állják meg helyüket különleges éttermi helyzetekben. A feladatok között szerepelt például a pezsgő helyes felbontása és kínálása, étel-ital párosítás, és a szakszerű dekantálás is. Különböző borokat és párlatokat kellett felismerniük az illat és ízjegyek alapján. A döntőben feladatként szerepelt még az éttermi borlaphibák felismerése és korrigálása is.
A zsűri elnöke Kozma Kálmán, a Gundel étterem volt üzletigazgatója volt. Tagjai: Kovács László a Magyar Vendéglátók Iparitestületének elnöke, a CEWI Sommelier Iskola oktatója, Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Besenyei Péter műrepülő világ-, és Európa-bajnok, borszakértő, Virágh Csaba a Párisi Udvar Hotel Head sommelier-je, Pintér Katalin, a Chanei Egyesület elnöke, a Gerbeaud Ház és Émile üzemeltetője és Dr. Fiáth Attila, Nemzetközi Borakadémikus, a Tokaj School of Wine igazgatója.
A több, mint három órán át tartó döntőt után a zsűri kihirdette a 2022-es év sommelier bajnokát.
Az országos döntőnek Európa egyik legnagyobb, megnyitás előtt álló borközpontja, a volt Goldberger textilgyár felújított 1500 négyzetméteres gyárépületében kialakított Winehub adott helyet. A borközpont nemcsak tematikus kóstolókat és versenyeket tart majd, de helyet ad egy Fine Dining étteremnek és bisztrónak, egy több mint 1000 bort felsorakoztató shopnak és rendezvényhelyszínként is működik majd.