Élet+Stílus hvg.hu 2021. május. 03. 15:25

Vuhanban már több ezres zenei fesztivált tartottak a hétvégén

A bulizók többsége nem viselt maszkot, igaz, a városban a híradások szerint jelenleg már nincs koronavírus-fertőzött.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Több ezer néző vett részt Kína legnagyobb zenei fesztiválján, a Strawberry Music Festivalon szombaton Vuhanban – írja az Independent. Tavaly az eseményt online kellett megtartani a koronavírus-járvány miatt, ezért óriási volt az érdeklődés a koncertek iránt, ráadásul a rendezvény az öt napos nemzeti ünnep része volt.  A koncerteket a Wuhan Garden Expo parkjában rendezték, kínai énekeseket és zenekarokat hívtak meg.

A felvételen látható, hogy a résztvevők többségén nem volt maszk, vagy ha igen, nem takarta a szájukat vagy az orrukat. A tömeg tömött sorokban bulizott a koncerteken.

Arról nem tudni, hogy az eseményen volt-e fertőződés.

Emlékezhetünk, Vuhan volt az a város, ahonnan elszabadult a koronavírus 2020-ban, mára azonban a hivatalos adatok szerint teljesen vírusmentessé vált a város.

Barcelonában tavaly decemberben tartottak először "tesztkoncertet", akkor a kötelező maszkviselés és számos egyéb óvintézkedés mellett 500-an vettek részt az eseményen és senki sem fertőződött meg. Márciusban már 5000 fős koncertet tartottak a katalán városban szintén egy járványügyi kísérlet részeként, akkor az ötezerből hat koronavírusteszt eredménye pozitív lett.

Az elmúlt hétvégén Liverpool vált kísérleti tereppé, a brit hatóságok ebben a városban tesztelték, hogy biztonságosan újranyithatóak-e a tánc-, illetve koncerttermek. A pénteken kezdődött kétnapos bulira több ezren mentek el, a közönségtől nem kértek sem maszkviselést, sem távolságtartást. A koncert napján is tesztelték a fiatalokat, és a koncert után öt nappal megismétlik a tesztet. Az eredmények döntő fontosságúak lesznek annak megállapításában, hogy a rendezvényen előfordult-e a vírus átadása.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.