Élet+Stílus hvg.hu 2021. január. 14. 09:37

Egy brit turista miatt fújtak le egy egész síversenyt Svájcban

Legalább 27 koronavírusos megfertőződést tudnak visszavezetni hozzá.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Lemondták a szervezők a híres svájci Lauberhorn síversenyt, miután egy brit turista miatt számottevően megnőtt a koronavírusos esetek száma. A síversenynek otthont adó Wengenben december közepén mindössze tíz esetet regisztráltak, de ez a szám gyors növekedésnek indult, ráadásul a koronavírus új, Nagy-Britanniában azonosított változata kezdett el terjedni.

A szakemberek legalább 27 esetet vezettek vissza a brit turistára, aki egy wengeni hotelben szállt meg az ünnepek alatt.

A Lauberhorn a világ leghosszabb lesiklópályája, a versenyzők itt akár 160 km/h-s sebességet is elérhetnek. A szervezők mindent megtettek, hogy megrendezhessék a versenyt, bezárták az iskolákat is. A svájci egészségügyi hatóságok korábban zöld utat adtak a népszerű versenynek, de az esetszámok megnövekedése miatt most mégis a lefújás mellett döntöttek.

Néhányan a brit turistákat hibáztatják emiatt, mások szerint viszont Svájc csak magát hibáztathatja. Miközben a szomszédos Franciaország és Olaszország lezárta a vendégházakat és szállodákat az ünnepi időszakra, addig Svájc köztes megoldást választott: a sípályákat nyitva tartotta, a bárokat és éttermeket bezárta. Noha a legtöbb pályán a helyiek síeltek, külföldi vendégek is megjelentek, és mint a wengeni tapasztalat mutatja, egyetlen fertőzött is elég ahhoz, hogy komoly károkat okozzon.

A svájci kormány február végéig meghosszabbította a bárok, éttermek, múzeumok és színházak zárva tartását. Szintén zárva kell tartania a legtöbb üzletnek, és közelezővé tették az otthoni munkát azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges.

A svájciaknak közben azt is meg kell emészteniük, hogy a lefújt Lauberhornt a nagy sírivális Ausztria fogja megrendezni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.