Élet+Stílus MTI / hvg.hu 2020. augusztus. 06. 19:43

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

A terv egyik része a köztereken üzemelő világítóeszközökre vonatkozik. Ezeket naplemente és napfelkelte között lejjebb kapcsolnák.

Törvénytervezetbe foglalnák a fényszennyezés és a rovarírtó szerek használatának csökkentését Németországban, hogy megállítsák a rovarpopulációk drámai csökkenését.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kormány kezdeményezését, amelyet Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter ismertetett. A törvényhozás elé szeptember közepén beterjesztendő terv szerint

korlátoznák a közterek világítását naplemente és napfelkelte között, és tiltanák a reflektorfények használatát, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a rovarok természetes élőhelyeinek.

"A rovarok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, ám Németországban számuk és sokszínűségük jelentősen csökkent az elmúlt években" – olvasható a törvénytervezetben.

A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, betiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát napfelkeltétől napnyugtáig az év tíz hónapjában. A tervezet azt is javasolja, hogy az új köztéri megvilágításokat és más kültéri fényeket oly módon tervezzék és valósítsák meg, amely minimális hatással van a növények, rovarok és más állatok életére. A közparkokban, a vízi utak mentén öt-tíz méterre betiltanák a rovaritószerek használatát, védenék a gyümölcsöskerteket és a rovarok más természetes élőhelyeit is.

A javasolt reformok részét képezik a német kormány általános rovarvédelmi akciótervének, amelyet múlt év szeptemberében hirdettek meg a környezetvédelmi és fajmegőrző szervezetek nyomására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.