Egyetlen bortermelő vidéken sem esett tartósan mínusz 7 fok alá a hőmérséklet.
Egyáltalán nem lesz az idén jégbor Németországban, olyan meleg volt a tél. A desszertbor készítésének a lényege, hogy a szőlőszemeket hagyják a tőkén megfagyni, ebből préselik a mustot.
A 2019-es termés Németország mind a 13 bortermelő vidékén tönkrement, mert sehol nem esett tartósan mínusz 7 fok alá a hőmérséklet – írta a BBC.
A brit hírügynökség emlékeztetett rá, hogy amerikai kutatók szerint a tavalyi volt a világon a valaha mért legmelegebb év.
Németországban a felmelegedés miatt évről évre egyre kevesebb jégbort tudnak előállítani, de 2019 volt az első alkalom, amikor egyáltalán nem sikerült a szüret.
„Ha az időjárás a következő években is ehhez hasonló marad, akkor a német jégbor annál is nagyobb ritkaságszámba megy majd, mint most” – mondta Ernst Büscher, a német borászok képviselője.
A különleges desszert kedvelőinek az sem jó hír, hogy az elmúlt években a fagyott szőlőszemek szüretelése az időjárás miatt januárra-februárra tolódott, a szőlőszemek viszont egyre korábban érnek, vagyis sokkal hosszabb időt kell túlélniük a tőkén.