Élet+Stílus hvg.hu 2020. március. 01. 19:29

Egyáltalán nem lesz az idén jégbor Németországban

Egyetlen bortermelő vidéken sem esett tartósan mínusz 7 fok alá a hőmérséklet.

Egyáltalán nem lesz az idén jégbor Németországban, olyan meleg volt a tél. A desszertbor készítésének a lényege, hogy a szőlőszemeket hagyják a tőkén megfagyni, ebből préselik a mustot.

A 2019-es termés Németország mind a 13 bortermelő vidékén tönkrement, mert sehol nem esett tartósan mínusz 7 fok alá a hőmérséklet – írta a BBC.

A brit hírügynökség emlékeztetett rá, hogy amerikai kutatók szerint a tavalyi volt a világon a valaha mért legmelegebb év.

Németországban a felmelegedés miatt évről évre egyre kevesebb jégbort tudnak előállítani, de 2019 volt az első alkalom, amikor egyáltalán nem sikerült a szüret.

„Ha az időjárás a következő években is ehhez hasonló marad, akkor a német jégbor annál is nagyobb ritkaságszámba megy majd, mint most” – mondta Ernst Büscher, a német borászok képviselője.

A különleges desszert kedvelőinek az sem jó hír, hogy az elmúlt években a fagyott szőlőszemek szüretelése az időjárás miatt januárra-februárra tolódott, a szőlőszemek viszont egyre korábban érnek, vagyis sokkal hosszabb időt kell túlélniük a tőkén.

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.